Faruk Çakır

Faruk Çakır

TRT’de oruçlu çizgi film!

TRT’de oruçlu çizgi film!

TRT’de yayınlanan bunca ‘olumsuz yayın’a alkış tutup, ara sıra yer alan ‘olumlu yayın’lara ise ateş püskürenler var. Bu yayınlardan birinde ‘oruç’ övüldüğü için “TRT’de oruçlu çizgi film!” (yayınlandı) diye gammazlayanlar olmuş.

Arzu ederseniz önce ilgili habere bakalım: “TRT Çocuk kanalında sabah ve akşam yayın kuşağında yayımlanan ‘Arthur’ adlı çizgi filmde, orucunu bozan çocuğun ‘yüz karası’ olduğu mesajı verilmesi dikkat çekti. ‘Oruç tutmak, yemek yemek kadar kolay’ diyerek oruç tutmaya başlayan çocuk ilerleyen saatlerde açlığa dayanamayarak pizzayla orucunu bozunca gökyüzünde beliren kanatlı bir melek, ‘Artık küçük prensesim değilsin. Sana yüz karası diyeceğim’ diyerek çocuğu azarladı.” (Cumhuriyet, 3 Temmuz 2009)

Haberi veren gazete, bu durumu aynı zamanda ‘skandal’ olarak değerlendirmiş.

Ayrıntılar bir yana, çocuk ya da büyüklerin oruç tutması, oruç tutmaya teşvik edilmesi niçin skandal olsun? Elbette çocukların oruç tutmaları gerekmiyor, çünkü onlara ‘farz’ değil. Ama ilerleyen yaşlarda tutmaları için çocuk yaşlarda bu konuların anlatılması elbette faydalıdır. TRT’yi bu tavrından dolayı tebrik etmek gerekirken, hadiseyi ‘skandal’ olarak değerlendirmek mümkün mü?

Maalesef, Türkiye’de yaşanan çelişkilerden biri de şudur: Bir yandan insanların ‘iyi’ olması istenir, öte yandan da iyiliğin yolu kapanmaya çılışılır. Diyelim ki çocuklar oruç tutmaya teşvik edildi, büyüyünce de oruç tutmaya başladılar. Bunun ‘şeytan’dan başka kime / kimlere, ne zararı olabilir? Oruç tutan bir yetişkin ülkeyi mi böler, ekonomiyi mi krize sürükler? Ya da toplumda kargaşa ve kavgaya mı sebep olur?

Hatta ve hatta, oruç tutan bir ‘işçi’ o günlerde ‘öğle yemeği’ yemeyeceği için dolaylı olarak patronuna maddî kaynak bile sağlayabilir! O halde nedir bu oruç düşmanlığı?

Hadiselere tersinden bakanları görüp, tenkid edince de “Vah efendim, biz de Müslümanız. Müslümanlık kimsenin malı değil!” diyenler çıkar. İyi güzel de Müslümanlığınızı fiillerinizle ortaya koymanız ne olur? Oruç tutmak neticesi itibarıyla dinin bir emri değil mi? O halde hem bu emre karşı çıkıp, hem de ‘biz de toplumun huzurlu ve güvenli olmasını istiyoruz, biz de iyilik için çalışıyoruz’ demek mümkün olabilir mi?

Bu vesile ile çocuklara hitap eden çizgi filmlerin önemi bir defa daha ortaya çıkıyor. Keşke çocuklara dini ve diyaneti onların anlayacağı şekilde anlatan filmlerin sayısı artsa. Her gün TV’leri işgal eden çizgi filmlerin büyük bir çoğunluğu çocuklara şiddeti öğretiyor. Bu çok kötü... Asıl bunlara karşı çıkılması gerekirken, çocuklara oruç tutmayı ve dolayısı ile iyiliği tavsiye eden filmleri ‘skandal’ olarak görmeyelim.

Lütfen, iyilerden ve iyiliklerden ürkmeyelim. Aksine destek olalım ve teşvik edelim. İzlemediğimiz, ama çocuklara orucu anlattığını anladığımız bu çizgi film vesilesiyle TRT’yi tebrik eder, bu anlayışın yıl boyu, bütün film ve çizgi filmlere yansımasını temenni ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi