Necati Özfatura

Necati Özfatura

Nabucco

Nabucco

Nabucco (Nabuko) dünyanın en kapsamlı gaz boru hattıdır. Nabucco, Babilce: (Nabu-Kudurri-Ussuril) kelimesinden gelmektedir. Avrupa Birliğini doğalgaz için Rusya tekelinden kurtarma projesidir. Dünya tarihinin en büyük ekonomik atılımlarından biridir. Boru Hattının büyük kısmı Türkiye’den geçecektir. Proje ABD desteklidir. Tahminler Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği kolaylaştıracağı yönündedir. Türkiye’ye gelir sağlayacaktır. İleride Rusya ve İran’ın ortak olma ihtimali vardır.
Başlangıçta Orta Doğu ve ileride Hazar, Orta Asya, Mısır, Suriye, Irak ve Türkmenistan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacaktır. Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı Türkiye’ye Azerbeycan petrolunü akıtıyor. Bakü-Viyana Boru Hattı 2841 km’dir. Bu hattın 1998 km’si Türkiye’den, 392 km’si Bulgaristan’dan, 452 km’si Romanya’dan, 388 km’si Macaristan’dan, 46 km’si Avusturya’dan geçecektir. İleride Yunanistan ve İtalya hattı döşenecektir. 2010 yılında başlayacak 2014’te bitirilecek projenin maliyeti 8 milyar eurodur. Türkiye’nin yatırımı 4.5 milyar eurodur. Projenin gerçekleşmesiyle onbinlerce kişiye iş imkanı sağlanacaktır. 196 ülke içinde 17. ekonomik güç olan Türkiye birkaç kademe yükselecektir. Hedef ilk 10’un içine girmektir. AB’nin yıllık enerji ithalatı 300 milyar dolardır.
Azerbaycan-Türkmenistan-Türkiye’yi birbirine yakınlaştıracak ve zenginleştirecektir. Bazıları Bakü-Tiflis-Ceyhan için hayal ve gerçekleşemez demişti. Ama gerçekleşti. Nabucco için de aynı şeyi söyleyenler var. Nabucco gerçekleşince Türkiye enerji güzergâhı bakımından önemli bir güç olacaktır. Bu hattı sadece doğalgaz boru hattı olarak görmek yanlıştır. Avrasya’da yeni bir süper güç ekseni meydana getirmek isteniyor. Yeni merkez ABD-AB Türkiye eksenlidir. Bu proje Rusya’ya karşı değildir.
Washington’da Brookings Enstitüsünde “Türkiye, Rusya ve Bölgesel Enerji Stratejileri” konulu konferansta: Doğu-Batı enerji koridoru Türkiye-Rusya ilişkileri Avrasya’da stratejik rekabet, ABD ve AB’nin enerji politikaları enine boyuna tartışıldı. Christian Science Monitor gazetesi yorumunda “Enerji uzmanlarının, bu önemli boru hattını hem dev bir enerji kaynağı hem de siyaset ve diplomasi alanında stratejik bir fonksiyonunun olacağını gördüklerini” yazdı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi