12 Eylül milat olacaktır
12 Eylül 2010 tarihindeki referandum, Türkiye’nin demokrasi hayatında “Milat” olacaktır. Şu andaki değişiklikler yeterli değilse de ileride son derece modern demokratik bir anayasanın kapısını açan anahtar rolündedir. 73 milyonun menfaati “Evet”le mümkündür.
Anayasadaki değişiklikler birçok yeniliği beraberinde getirecek. Örneğin 20. maddede yapılan değişikliklerle devlet artık gizli kapaklı ve ulaşılmaz bir yapı olmaktan çıkıp şeffaflaşacak ve vatandaşın denetimine açık hale gelecek. Vatandaşın kişisel mahremiyeti korunacak. Oysa mevcut durumda hem devlet örtüler arasında hem de vatandaş korunmasız ve güvencesiz. Kişisel bilgiler sadece kanunda yazılı hallerde kullanılabilecek, kişiler bu bilgilerin kullanımını kontrol edebilecek.
Yurt dışına çıkışın yasaklanması veya kısıtlanması kararı kişilerin, kurumların elinden alınıp, sadece bağımsız mahkemelere verilecek. Basit nedenlerle kişilerin hak ve özgürlüklerini kısıtlama gibi çağ dışı bir uygulama bu düzenleme ile sona erecek.
Halihazırdaki çocukları koruma kanunları ne yazık ki ülkemiz için yeterli düzeyde değildir. Yapılan değişiklikle çocuk hakları ile ilgili temel hükümler daha güçlü bir güvence oluşturacak. Devlet çocuklarla ilgili koruyucu, kollayıcı, onları geliştirici ve geleceğe hazırlayıcı alanlarda daha kapsamlı bir rol üstlenecek.
Sendikal haklarla ilgili özgürlükler genişletilecek. Yapılan düzenleme ile sendika üyeliğiyle ilgili sınırlamalar kaldırılacak. Sözleşme sürecinde son kararı sadece hükümetin verdiği uygulamalar sona erecek. Memurlar toplu sözleşme hakkı ile haklarını özgürce arayacak. Gerektiğinde hakem kuruluna başvurarak bağımsız bir karar aldırmak için harekete geçebilecek. Kısaca masada memurlarla hükümet eşit hale gelecek.
Yapılan değişiklikle siyasal haklar güvence altına alınıyor. Kişiyi cezalandırmaya son veriliyor. Siyasi partilerin kapatılması halinde milletvekillikleri otomatik olarak düşmeyecek. Böylece halkın oyu ve seçtiği kişilerin güvencesi artacak. İdareyi denetleyecek kamu denetçiliği oluşturuluyor. Vatandaşın devletin işleyişi ile ilgili olarak karşılaşacağı her türlü meselede kamu denetçiliği muhatap olarak devreye girecek.
Eskiden şu veya bu kesimleri korumak adına idarenin bazı işlemleri için yargı yolu kapatılıyor, bu da keyfiliğe yol açıyor, hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmıyordu. Yeni düzenleme memurlara verilen uyarı ve kınama cezalarına karşı yargı yolunu açmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.