Stratejik silah: Su
Yakın bir gelecekte su, petrol ve doğalgazdan daha kıymetli olacaktır. Petrol ve doğalgazın alternatifleri vardır. Ama suyun alternatifi yoktur.
İlk çevre zirvesi 1972 yılında Stockholm’de yapıldı. 2002 yılında 1100 bilim adamı 450 sayfalık “Global Çevre Raporu” hazırladı. Bu raporda yer alan bir bilgiye göre 2032 yılında dünya nüfusunun yarısı içecek su bulamayacak. Rapora göre Orta Doğu halkının yüzde 95’i Asya ve Pasifik’te yaşayanların yüzde 65’i ciddi su sıkıntısı çekecektir.
Uzaydaki uydulardan alınan bilgilere göre Büyük Okyanusun (Pasifik) binlerce metre derinliğinde kirlenmemiş tatlı su kaynakları tespit edilmiş olup, dünya tatlı su kaynaklarından fazladır. Mesele bunu su yüzüne çıkarabilmektir.
Yüksek dağlardaki buzullar, Himalaya dahil giderek artan bir hızla erirken, Kuzey ve Güney Kutbundaki buzullar da çığ gibi erimektedir. Uluslararası çevre örgütü Greenpeace’e göre 20 yıl sonra yani 2030 yılında Kuzey Kutbunda buzul kalmayacak. NASA tarafından yapılan bir araştırmaya göre Kuzey Kutbunda buzullar sadece küçülmüyor, aynı zamanda inceliyor. Greenpeace’e ait “Arçtic Sunrise” araştırma gemisinde bulunan bilim adamalarına göre yüzölçümü Manhattan kadar olan dev Peterman buzulunun altında 27 kilometre uzunluğunda ve debisi saniyede 50 metreküp olan bir nehir bu devasa buzulu parçalamaktadır.
Bilindiği gibi Grönland’ın yüzölçümünün yüzde 81’i buzulla kaplıdır. Ve küresel ısınma Grönland’da buzulları eritmektedir. Bütün buzullar eriyince dünyadaki deniz seviyesi 720 cm yükselecektir.
Nehirler gibi denizler de hızlı bir şekilde kirlenmektedir. Okyanuslar kirlenirse dünya oksijeninin yüzde 80’ini üreten mikroorganizmalar yok olur. Oksijensiz hayat da mümkün değildir. Her yıl 6 milyon hektar arazi çöl olmaktadır. Ormanlar nemi sabit tutar. Yazın ısıyı 5-8 derece düşürür. Kışın 1-3 derece yükseltir. Bir hektar ladin ormanı 32, kayın ormanı 68 ve çam ormanı 40 ton toz emer. Bir kayın ağacı saatte 1.5 kilo oksijen üretir ve 40 kişinin çıkardığı karbondioksiti yok eder.
Dünyadaki tatlı suların ancak binde 38’ini kullanmaktayız. Tatlı suların 68.7’si buzullar ve karlardır. Yüzde 30.1’i ise yeraltı sularıdır. Ama yarısı 800 metre aşağıdadır.
Avusturya’nın 2 misli olan Antarktika kıtasının yüzde 98’i buzullarla kaplıdır. Dünyadaki buzulların yüzde 90’ı buradadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.