İslâm ülkeleri için de özgürlük!
Dünya nüfusu içerisinde göz ardı edilemeyecek bir büyüklüğe sahip olan Müslüman ülkelerin pek çok problemi var, ama en baştaki problemi acaba ne olabilir?
İngiltere’de yayımlanan İslâm dünyasının kabul gören dergilerinden “Impact International”in editörü Muhammed Haşim Farukî bu soruya yabancısı olmadığımız türden bir cevap vermiş.
Farukî, Müslümanların en temel problemi olarak “özgür olmamayı” saymış ve şöyle demiş: “Öncelikli olarak Müslüman halklar, özgür olmalıdırlar. Bu sorunun en başta sorun olduğunu düşünüyorum. Günümüzde de Müslüman topluluklar özgürlük mücadelesi vermektedirler.” (Millî Gazete, 1 Haziran 2009)
Peki, bu mücadele kime karşı verilecek? Alışılmış cevap olarak akla ilk gelen ‘Batı’ oluyor, ama Farukî daha geniş bir perspektifle hadiseye yaklaşmış: “Sadece Batı’ya karşı değil. Şu anda Müslüman topluluklar, sömürgeci güçlerin giderken bıraktığı diktatörlüklere karşı da özgürlük mücadelesi vermektedir.”
Bu nokta gerçekten önemli. “Batı”ya ya da başka güç merkezlerine karşı mücadele vermeye çalışırken, gövdenin içine giren ‘kurt’lar ihmal ediliyor. İslâm dünyasını yöneten yönecilerin, çoğu zaman yönetilenlerden farklı düşünmesi, farklı yaşaması ve hadiselere farklı yaklaşması tesadüf müdür?
İslâm dünyasının problemi, tam anlamıyla hür olmamak olduğu gibi Avrupa’da yaşayan Müslümanların da başka bir problemi daha var. Son yıllarda iyice pompalanan bir problem: İslamofobya, yani İslâm korkusu. Düşünün, özü ve mânâsı ‘barış’ olan İslâm, yapılan aleyhte propaganda sebebiyle maalesef ‘terör’e eş anlamda kullanılmaya çalışılıyor. 11 Eylül 2001’deki “İkiz Kule saldırısı” da vesile edilerek bütün dünyada bu korku yayılmaya çalışıldı. Avrupa ya da Amerika’yı tanıyan herkesin ittifak ettiği bir konu var: Bu korku ısrarla sürdürülmeye çalışılıyor. İslâm ülkelerinde bir trafik kazası ya da sel felâketi gibi bir ‘haber’ dahi olsa, ‘kontrol altındaki dünya medyası’ bunu duyururken haberin arka planını silâhlı ‘militanlar’la süslemeye çalışıyor. Öyle ki İslâm denince terör, terör denince de İslâm ülkelerinin akla gelmesi hedefleniyor.
Bu tehlikeye dikkat çeken “Impact International”in editörü Muhammed Haşim Farukî, Müslüman ülkelerin sahip oldukları gücün farkında olmadıklarını da ifade ederek Türkiye örneğini vermiş: “Şurası muhakkak ki Türkiye, İslâm dünyasında oynadığı rolden daha büyük bir rol oynayabilir. Zira Türkiye hem Batı’da hem de İslâm dünyasında önemli bir ülke olarak görülüyor. Dolayısıyla Türkiye, bu gücünü daha etkin bir biçimde kullanmalı.”
Barack Obama’nın ABD Başkanı olmasıyla ilgili bir soruyu da cevaplandıran Farukî, “Yeni ABD Başkanı’nı değerlendirmek için henüz çok erken. Obama çok dikkatli davranıyor. Yahudi lobisiyle olan mücadelesinde başarılı olup olmayacağını yakında göreceğiz” demiş.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.