Necati Özfatura

Necati Özfatura

Orman yangınları

Orman yangınları

Ağustos 2009 ayı gerek Türkiye’de gerekse Yunanistan başta olmak üzere dünyanın muhtelif yerlerinde orman yangınlarının bol olduğu bir dönemdi. Dünyanın neresinde bir orman yansa içimde bir sızı hissederim. Ormanlar dünyanın akciğerleridir. Maalesef dünyada ormanlar yangın ve çeşitli sebeplerle giderek azalmaktadır.
Yunanistan orman yangını ile âdeta “Yananistan” oldu. 2007 yılında Mora Yarımadasında büyük orman yangınının yarası daha sarılmadan Atina civarında 150 bin dönüm orman yok oldu. 10 bin kişi tahliye edildi. 130 söndürme aracı ve 12 uçak fayda vermedi. Zeytinlikler, seralar, araziler kül oldu.
5 bin yıl içinde dünya ormanlarının yüzde 60’ı yok olmuştur. Son 40 yılda ise Amazon Yağmur Ormanlarının önemli kısmı, Afrika ormanlarının yüzde 23’ü, Orta Amerika ormanlarının yüzde 38’i yok oldu. Asırlar önce Anadolu ormanlık idi...
100 yaşındaki bir kayın ağacı saatte 1.5 kilo oksijen üretir. 40 kişinin çıkardığı karbondioksiti yok eder. Dünyada ormanları en hızlı azalan ülke İran, ikinci Türkiye gelmektedir. Her yıl 6 milyon hektar çöl olmaktadır. Enerji nakil hatları orman yangınlarına sebep oluyor. Pahalı da olsa enerji hatları yeraltından geçmesi uygundur. Bilim adamlarına göre dünyanın yaşı 4.5 milyar yıldır. Bu zaman içinde 5 defa canlılar topluca yok oldular. Türkiye’de korkunç erozyon ile verimli arazi azalmaktadır.
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş’a göre 1937’den bu yana 72 yılda Türkiye’de 80 bin orman yangınında 2 milyon hektar orman yandı. Orman yangınlarının yüzde 94’ü insan kaynaklı ve yüzde 6’sı doğal kaynaklıdır. Orman yangınlarında çok sayıda canlı türü de yok olmaktadır.
Yaz ayları yangın aylarıdır. Ormanlar yandıkça oksijenimiz tükeniyor. Ülkenin yüzde 27’si orman idi. Yangınlarla yüzde 20’lere düştü. 50 yıl ömürlü ağacın ekonomiye katkısı 196 bin 250 dolar. (Hava kirliliği önleme-nem kontrolü-oksijen üretimi-toprağı verimlendirmesi-doğayı koruma ve protein üretimi) Dünyada en fazla erozyon Türkiye’de olmaktadır. TEMA Vakfının açıklamasına göre Türkiye’de her yıl; tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1 milyar 400 milyon ton verimli üst toprak erozyonlarla kaybedilmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi