Necati Özfatura

Necati Özfatura

Küresel ısınma ve seller

Küresel ısınma ve seller

Şiddetli yağışlar ve bunun neticesi seller küresel ısınmanın neticesidir. Türkiye dahil dünyanın her köşesinde son 10 yıldır sel felaketlerini saymaya kalksak ciltler dolusu yazı çıkar. 9 Eylül 2009 tarihinde Ayamama, İkitelli, Sefaköy ve TEM yolundaki sel felaketi İstanbul’da 556 yılın en büyük sel felaketi idi. Son aylarda Türkiye’nin her köşesinde sel felaketi sıradan, beklenen ve tabii hadiseler arasına girmiştir.
Çin’de sel felaketlerinde milyonlarca insan zarar görmüştür. 2007 sonlarında Meksika’nın 2.1 milyon nüfuslu Tabasco eyaletinin yüzde 80’ini sular altında bırakan sel felaketi oldu. Son 50 yılın en etkili yağmuru sele sebep oldu. Sel felaketlerinin bir sebebi de ormanların giderek yok olmasıdır. Son olarak Filipinler’de Ketsane Kasırgası 2 milyon kişinin felaketzede olmasına sebeb oldu. Nepal, Vietnam ve Kamboçya da aynı kasırganın tahribatına uğradı. Filipinler’in başkenti Manila ve 25 kentindeki sel ve toprak kayması son 42 yılın en büyük felaketi idi. Filipinler’deki 6 saatlik yağış 1 aylık yağışa bedel idi. 2000 yılı başlarında Mozambik’te sel felaketi tam bir facia idi. Fransa, Almanya, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde de facia derecesinde seller olmuştur.
Küresel ısınma ile Türkiye’de yaşanması muhtemel afetler; 1- Kuraklık artacaktır. Araştırmalara göre Avrupa’nın 10 kurak şehrinden 6’sı Türkiye’de olacaktır. 2- Şiddetli yağmur (seller) 3- Yıldırımlar 4- Deniz suyu yüzeyinde yükselme 5- Heyelanlar 6- Kıyı selleri ve fırtına kabarmaları...
Avrupa 2003 yılında son 500 yılın en sıcak yazını geçirdi. Dünyanın birçok yerinde olağandışı hava şartları yaşanıyor. Birçok ülkede sel felaketleri milyonlarca insanın hayatını altüst ediyor. Venezuela’da aşırı yağışlar sonucunda gerçekleşen toprak kaymaları binlerce kişiyi evsiz bıraktı. Fransa’da sel ve fırtınalar milyonlarca ağacı devirdi.
Küresel ısınma seller yanında kıtlık, kuraklık ve çölleşme getirmektedir. Her yıl 6 milyon hektar arazi çöl olmaktadır. Tedbir alınmazsa 2100 yılında küresel ısınmanın etkisi şu andaki yüzde 3’ten yüzde 30’a çıkacaktır. Doğal afetlerin yüzde 37’si ve ölenlerin yüzde 90’ı Asya kıtasına aittir.
1990-2100 döneminde küresel ortalama yüzey sıcaklığının 1.4- 5.8 derece artacağı öngörülmektedir. Bu artışın 10 bin yıl boyunca bir benzeri yoktur. 1998 yılı 1860 yılından bu yana en sıcak yaz oldu. 1997-98 ise 1200 yılın en sıcak yılı oldu.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi