Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Utanılacak bir şey mi yaptım?

Utanılacak bir şey mi yaptım?

20 sene önce, abimin izni olmadan eşimle evlendim. Annemle babam ölmüştü ve ben abimde kalıyordum. Yengem çok asi bir insandı bana sürekli eziyet veriyordu. Yengem beni istemeye gelenleri kapıdan geri çeviriyordu çünkü o, beni istediği biriyle evlendirip sürekli işlerini yaptırmak istiyordu. Abimi kırmamak için yıllarca sabrettim ama artık sabrım tükenmişti. O günlerde halime acıyan bir komşum beni eşimle tanıştırdı ve onun da yardımıyla abimden habersiz evlendim. Ama aradan yıllar geçmesine rağmen abim beni hiç affetmiyor. Hala küsüz ve beni evine kabul etmiyor. Biz zaten iki kardeşiz abimle küs olmam beni çok üzüyor. Acaba onun gönlünü alabilir miyim? Ben gerçekten utanılacak bir şey mi yaptım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Ü. K

Konuşmakta fayda var
Anladığıma göre, abiniz, yengenizle olan sorununuzdan haberdar olmadığından sizin niçin kendisinden izinsiz bir evlilik yaptığınıza anlam veremiyor ve öfke duyuyor. Sanırım bu duruma bağlı olarak küskünlüğünü sürdürüyor ve sizinle konuşmuyor. Böyle durumlarda ben dili kullanarak, kendinizi iletişime açmanız ve karşı taraftaki kişiyle konuşmanız faydalı olabilir. Her şeye rağmen abinizle konuşmaya ve "o dönem yaşadığınız şartlara bağlı olarak evlendiğinizi ama kendisini çok sevdiğinizi ve ilişkilerinizi iyileştirmek istediğinizi uygun bir dille ifade edin. Bu konuda aile efradınız arasında sözü dinlenen biri varsa, abinizle önce onu görüştürebilir ve ortamı yumuşatabilirsiniz. Abiniz şimdilik size karşı çıkıyor ve sizinle konuşmak istemiyor olsa da, ona hediyeler alın, özel günlerde aramaya çalışın. Eğer telefonunuza çıkmıyorsa, mesaj atabilirsiniz. Sizin bu davranışlarınız abinizin kalbinin yumuşamasını sağlayabilir ve barışmanız için bir vesile olabilir.

İlaç var mı?
26 yaşında bir genç kızım. Ticaret lisesini bitirdim ama liseden sonra çalışmadım. Şimdi ev işleri yapıyor ve anneme yardımcı olmaya çalışıyorum. Kız kardeşim evlendi babam ise Almanya'da yaşıyor. Çalışmak istiyorum ama annemi yalnız bırakmamak için bu fikrimden vazgeçiyorum. Benim sorunum kendimle ilgili. Çok utangaç biriyim. Birisi bir şey sorsa yüzüm kızarıyor, kendimi kötü hissediyorum. Utangaç olduğum için, kendimi ifade edemiyorum, sosyal faaliyetlere katılamıyorum. Annemin gönüllü olarak çalıştığı bir vakıf var, buradaki sosyal faaliyetlere katıldım ama çok utangaç olduğum için pek faydalanamadım. Utangaçlığın bir ilacı var mı bana neler tavsiye edersiniz? M. K

Kendinize inanın
Utangaçlık duygularımızın bir kısmı genetik yapımızla alakalı bir kısmı ise aile ilişkilerimizde ya da çevremizde karşılaştığımız olumsuz tutumlara bağlıdır. Çocukluk döneminde eleştirilen, onaylanmayan, aşağılanan, hataları yüzüne vurulan çocuklarda utangaçlık duyguları gelişebilir ve bu durumdan kurtulabilmek için gerekli çalışmalar yapılmamışsa utangaçlık kalıcı hale de gelebilir. Utangaçlığımızın temelinde, kişinin diğer insanlar tarafından incelendiği, onlara layık olamayacağı hayatında her zaman olumsuzlukların yer alabileceği düşünceleri vardır. Bu çarpık düşünce, kalabalık ortamlarda konuşamama, kalp çarpıntısı, terleme ve kaygı durumuna neden olabilir.

Bu sorundan kurtulabilmek için, utangaçlığınızı tetikleyen çarpık düşüncenizi değiştiremeye çalışın. Mesela, grup içinde konuşmak istediğinizde beğenilmeyeceğinizi küçük düşürüleceğinizi düşündüğünüzden yüzünüz kızarıyor ve elleriniz titriyor olabilir. Bu durumda, konuşmanızın olumlu geçeceğini ya da, konuşmanızın insanların beklentilerine uygun olmasa bile bunun kendiniz için bir eksiklik olmadığını düşünebilirsiniz. Hata yapmaktan korkmayın ve çevrenizdeki insanlar tarafından beğenilmeyeceğinizi düşünmeyin, öncelikle siz kendinize güvenin, kendinize inanın ve kendinizi sevin. Bunu başardığınızda utangaçlığınızı dengede tutmayı da öğreneceksiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi