Hiç yokmuşuz gibi davranıyor
Biri 10 yaşında diğeri 7 yaşında iki kızım var. Kendim yüksek okul mezunuyum; kızlarımla daha iyi ilgilenebilmek için işime ara verdim. Elimden geldiği kadar onlarla ilgilenmeye ve iyi bir anne olmaya çalışıyorum. Ama eşim benim gösterdiğim fedakârlığı göstermiyor. O kendini sadece işine vermiş, biz hiç yokmuşuz gibi davranıyor. Kızlarım babayı çok seviyorlar ama baba onlara karşı ilgisiz. Eşim yapı olarak soğuk ve sinirli biridir. O yüzden ona hatalarını söyleyemiyorum. Kızlarımın babayla iyi ilişkiler kurmalarını istiyorum ama ne yapsam başaramıyorum. F.K.
Baba, güveni temsil eder
Doğru model olduğu sürece çocuklar babanın gücüne ve evde söz sahibi olduğuna inanırlar. Babanın duruşu çocuğun kendi denetimini sağlamasını ve güven duygusunu geliştirmesini sağlar. Bu nedenle baba ev içinde tutum ve davranışlarıyla çocuğa güven vermeli ve varlığını hissettirmelidir. Ancak babanın otoritesi sevgi ve saygı eksenli olmalı ve baskıya dönüşmemelidir.
Babaların sevgilerini gösterememelerinin nedeni, kendilerine çizilen erkek rolünü oynamak zorunda olmaları ve ebeveynlerinden devraldıkları tutumları kendi hayatlarına yansıtmalarıdır. Ayrıca ağır iş şartları ve dış dünyanın yaşanan meşgaleler babaların aileyle ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Eşinizin soğuk bir yapıya sahip olduğunu ve öfkesini kontrol edemediğini söylüyorsunuz. Buna bağlı olarak ev içinde mesafeli davranıyor olabilir. Bunun için onunla konuşabilir ve kızlarınızın onun ilgisine ihtiyacı olduğunu ifade edebilirsiniz. Ayrıca, ortak paylaşım alanları oluşturun ve birlikte vakit geçirmeye çalışın.
Sokaktan etkileniyor
6 yaşındaki oğlum arkadaşlarıyla vakit geçirmek istiyor. Ona sabahları oynaması için izin veriyorum ama eve geldiğinde küçük bir şeyde öfkeleniyor ve öfkelendiğinde küfrediyor. Ona küfrün kötü bir şey olduğunu anlattım, sözümü dinliyor "tamam" diyor ama dışarı çıktığında aynı şeyi tekrar ediyor. Evde büyükbabası da arasıra küfreder. Oğlumun dededen de zarar gördüğünü düşünüyorum. Arkadaşım anaokuluna gönder diyor ama bu bir çözüm olabilir mi bilmiyorum...K. M.
Duygularını ifade edebilmeli
Bu dönem çocuklar çevrelerindeki kimseleri taklit etme eğilimindedirler. Çocuk çevresinde taklit ettiği kimselerin ya da aile bireylerinin öfkelerini küfürle ortaya koyduklarına şahit oluyorsa bu davranışı öğrenebilir. Çocuğun bu davranışını terk etmesi için her şeyden önce, çevresinde doğru modeller olması gerekir. Ayrıca çocuk öfkelendiğinde size duygularını ifade edebilmelidir, bunun için onun duygularını ifade etmesine fırsat tanıyın. Bir de çocuğa "sen küfrediyorsun" türünden suçlamalarda bulunmayın ve küfür davranışına vurgu yapmayın. Çocukla birlikte oyun ortamları oluşturun ve oyun içinde doğru davranış modellerini vermeye çalışın. Çocuğu oynayabileceği ve doğru davranış modelini öğrenebileceği arkadaş ortamlarına dahil edin.
Aile içinde küfreden kimse varsa önce bunu ortadan kaldırmaya çalışın. Çocuğa öfkelendiğimiz durumları anlatmanın farklı yöntemlerinin olduğunu anlatın...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.