Metin Hasırcı

Metin Hasırcı

28/Şubat Kronolojisi

28/Şubat Kronolojisi

Milletin târihinde müsbet veya menfi olarak yer alan olayların bir kronolojisi olursa, okuyan insanlar bu kronolojileri gerek hafızasında gerekse arşivinde bulundurur ise, mevzu üzerinde konuşma, sohbet, yazı kaleme alma gibi hususlarda kendine mühim bir kolaylık yanında, güvenilir bir lojistik bilgi fihristi sahibi olmanın avantajlarından istifade sağlamış olur. Bu anlayıştan hareketle bu haftaki yazımızı kendimize göre benimsediğimiz bir kronoloji ile geleceğe not düşmek istedik.
Bilindiği gibi, Muhterem Erbakan Hocamızın da bugünle alakalı değerli beyanlarını okumak bahtiyarlığını yaşadık. Sayın Numan Kurtulmuş Beyefendi de bu hususta bir toplantıya katılmak suretiyle beyanlarda bulundu. STK (sivil toplum kuruluşları) bâzıları da ülkemizin postmodern darbe olarak anılan söz konusu MGK (milli güvenlik kurulu) toplantısını tartışma cihetinde etkinliklerde bulundular. Bilhassa tesettür aleyhtarı zihniyet karşısında birçok platform bu anlayıştan vazgeçilmesini hatırlatıcı yaklaşımlar gösterdiler.
Aslında Cuma gecesi tutuklanan Org. Çetin Doğan Paşa, 28/Şubat/1997’de MGK’da hükümet başkanına karşı beş saat konuşan kişiden başkası değildi. Ancak muhatap olduğu sorular 2002 ile 2003 arasında yaptıkları tatbikat plânlarından dolayı idi. Eğer 28/Şubat postmodern darbesinden sorumlu tutulsa idi, İsmail Hakkı Karadayı, Hikmet Köksal, Çevik Bir, Teoman Koman v.s gibi emekli komutanların da celbi gerekirdi. Amma 28/Şubat kadrosu bundan muaf tutuldu. Görülen odur ki; dış güçlerin 28/Şubat kadrosuna olan sıyaneti devam ediyor.
28/Şubat Kronolojisi:
*25/12/1995 Yapılan seçim de Refah Partisi %21.3 ile birinci parti çıktı.
*Seçimin akabinde İstanbul Düka’lığı Ana-Yol’u istedi.
* Genelkurmay Başkanı İ.H.Karadayı: Gerici güçlerin karşısındayız dedi.
*19/2/1996 Mesut Yılmaz Refah Parti ile görüşmelere razı oldu.
*20/2/1996 DYP Kilis milletvekili eski Gnl. Kur. Başkanı Doğan Güreş: Mesut Yılmaz, RP’yi iktidara taşımanın bedelini çok fena öder.
*24/Şubat/1996 Bayram ertesi Mesut Yılmaz RP ile koalisyondan vazgeçti.
*12/Mart/1996’da Ana-Yol hükümeti güvenoyu aldı.
*2/Nisan/1996 Refah Parti; Tedaş, 10/Nisan/1996’da Tofaş dosyalarını getirdi RP, Mesut Yılmaz bu dosyalar karşısında “çamurun üzerinde oturamam” dedi. Bu arada Anayasa Mahkemesi, Ana-Yol’un meclisten çıkardığı bütçe oylamasının yanlış yapılması üzerine bütçe kanunu’nu iptal etti.
*7/Haziran/1996 Necmeddin Erbakan hükümet kurma görevini aldı.
*16/Haziran/1996 Kilis Milletvekili Doğan Güreş: RP ile yapılacak koalisyonu geldiğim ocağa anlatamam.
*27/Haziran/1996 RP-DYP koalisyonu kesinlik kazandı.
*28/Haziran/1996 Erbakan Başbakan oldu
*10/Ağustos/1996 ilk yurtdışı gezisi İran, Pakistan, Singapur, Malezya ve Endonezya’ya gerçekleşti. Yâni Garp yerine, Şark’a gerçekleşti.
*11/Ağustos/1996 Erbakan; Türkiye ile İran arasında 23 milyar dolarlık doğalgaz antlaşması yaptı. ABDevletleri, İran, Libya, Sudan gibi devletlerle 20 milyon doları aşan miktarlar dışında antlaşma yapmamasını haber olarak göndermişti. Erbakan, onu dinlemeyip, 23 milyar dolarlık bir antlaşma akd etti.
*1/10/1996 Karadayı: Hükümetin Yaşzedelere yargı yolunun açılması hususunda gayretine sert tepki gösterdi. Başbakan’ın Afrika gezisine çıkma hazırlıkları yaptığı öğrenildiğinde bürokrasi, ordu, medya ve bizatihi muhalefet tarafından RP karşıtlığı yükseldi.
*24/Ekim/1996 Pakistan, Malezya, Endonezya, Mısır, Nijerya, Bengladeş, İran ziyaretleriyle D-8’lerin temelleri atıldı. 15/6/1997’de Çırağan Saray otelinde D-8’ler antlaşması imzalandı.
*10/Kasım/1996 Kayseri Belediye başkanı Şükrü Karatepe lüzumsuz bir konuşma yaptı. Daha sonra bundan ceza aldı.
*6/Aralık/1996’da Ankara DGM (Devlet Güvenlik Mahkemesi) RP genel başkanı Erbakan’ın Hac’daki konuşması hakkında, Hasan Hüseyin Ceylan’ın konuşması hakkında Yargıtay Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu..
*28/Aralık/1996 Fadime Şâhin ile Aczimendi reisi Müslim Gündüz bir evde basıldı.
*5/Ocak/1997 Türk-İş önderliğinde hükümete karşı uyarı mitingi yapıldı.
*10/Ocak/1997 Ramazan nedeniyle mesai saatlerinde ayarlanma yapıldı.
*11/Ocak/1997’de Erbakan’ın da bulunduğu Başbakanlık konutunda kanaat önderlerine iftar verildi. On gün sonra ADDerneği bu iftar için savcılığa suç duyurusunda bulundu.
*30/Ocak/1997 Sincan’da Belediye başkanı Bekir Yıldız Kudüs’ü Anma gecesi düzenledi.
Erbakan; 1/Şubat 1997’de başörtüye serbestlik getirecek kararnameyi imzaya açtı. 3/Şubat/1997 DGM, Sincan’daki geceye soruşturma başlattı.
5/Şubat’da Sincan’da tanklar yürütüldü.
28/Şubat/1997 Cumhurbaşkanı Demirel başkanlığında dokuz saat süren toplantı yapıldı. 28/Şubat yaşandı. Fiemanillah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Metin Hasırcı Arşivi