Allah'la ilgili sorular soruyor
6 yaşındaki oğlum Allahla ilgili sorular soruyor ve ona verdiğim cevaplarla ikna olamıyor. Bu konuda birkaç kitap okudum, arkadaşlarımla görüştüm ama oğlumun sorduğu sorulara onun anlayabileceği şekilde cevap veremiyorum. Soru içinden soru çıkarıyor, beni köşeye sıkıştırıyor. Sorduğu sorulara cevap almadan uzaklaşmıyor. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. M.L
Gelişim dönemini dikkate alın
Bu dönem çocuklarda soyut düşünce gelişmediğinden olaylara da aynı şekilde somut olarak bakarlar. Buna bağlı olarak çocuk kendinizi ne kadar sevdiğini sorduğunuzda ellerini açar ve bu kadar diye gösterir. Bu nedenle çocuğun bu sorularına cevap verirken onun gelişim dönemini ve somut dünyasını dikkate alarak hareket edin. Ona Allah'ın iyileri çok sevdiğini ve onları mükafatlandıracağını belirtin. Kendisinin de iyi bir insan olması için çaba sarf etmesi gerektiğini ifade edin ve Allah'ın çocukları ne kadar sevdiğini anlatın. Çocuk sürekli sorular soruyor ve bu konuda dikkat çekmek istiyorsa, dikkatini başka yere çekmeye çalışın ve onunla vakit geçirmeye özen gösterin. Bu dönem ağırlıklı olarak Allah sevginden ve Peygamberimizin hayatından bahsedin. Ancak onunla konuşurken ve sorduğu sorulara cevap verirken mizansen bir dil kullanın ve onun gelişim dönemini dikkate alın.
Namaza nasıl alıştırabilirim?
18 yaşındaki kızım küçüklüğünden beri namazlarını kılıyordu. Geçen yaz tatilinde İzmir'deki teyzesine gitti ve kuzeninden etkilendiği için garip giysiler giymeye başladı. Bir süre sonra da namazı bıraktı. Artık namaz kıl bile diyemiyorum, garip pantolonlar giyiyor, başörtüsünü çıkarmıyor ama giysileriyle kendini farklı bir gruba aitmiş gibi göstermeye çalışıyor. Babası bu konuda çok sert olduğundan ondan çekiniyor ve pek konuşmuyor. Ona neden böyle yaptığını sorduğumuzda da, hayatıma karışmayın diyor ve kestirip atıyor. Bu yaz teyzesine göndermedim ama bu kez kuzeni bize geldi ve değişen bir şey olmadı. Kızımı nasıl kazanabilirim? Bu konuda desteğimize ihtiyacımız var. K.K
Anlamaya çalışın
Gençlik dönemi fırtınalı bir dönemdir. Bu dönem genç, kimliğini oluşturmak ve çevresinde kendini ifade edebileceği ya da aidiyet hissi yaşayabileceği bir gruba dahil olmak isteyebilir. Aile bu konuda onu suçlamamalı, yardım ve desteğiyle her zaman çocuklarının yanında olduklarını göstermelidirler. Ancak doğru arkadaş seçmesi noktasında katkı sağlamalıdırlar.
Gençlerde marka takıntısı ya da uç gruplara kayma ve burada kendilerine bir alan oluşturma eğilimi vardır. Genç burada grup tarafından beğenildiğine inanmakta ve kendini değerli hissetmektedir. Kızınız da aynı şekilde, katıldığı arkadaş grubu içinde kendini grubun bir ferdi olarak görmenin yanında, değerli olduğunu hissediyor olabilir. Bu nedenle onu suçlamayın ama onun ihtiyaçlarını belirlemeye çalışın. Çocuk hangi ihtiyacına binaen tasvip etmediği bir arkadaş grubuna dahil oldu bunu öğrenin... Eğer arkadaş grubundan kızınıza bir zarar gelebileceğini düşünüyorsanız, kendisine faydalı olabilecek arkadaşlarla tanıştırabilirsiniz. Sorunu ve ihtiyacı kızınızla tartışın ve ona yardımcı olmak istediğinizi ifade edin.
Çocuğunuzun arkadaşlarını eleştirmeyin, bulunduğu grubu yadırgamayın, bütün bunların geçici olduğunu düşünün ve onu anlamaya çalışın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.