Eşim sorun yapıyor
6 kız annesi bir bayanım. Eşimin ailesi erkek çocuğa çok önem veriyorlar o yüzden beni suçlayıp duruyorlar. Eşim bunu çok sorun yapıyor ve sürekli "Keşke bir de oğlum olsaydı, soyum devam etmezse ne yaparım" türünden şikayetlerde bulunuyor. Eşimin bu baskılarından bıktım ve doktorla görüştüm o da eşime çok kızdı ve gelsin benimle görüşsün dedi. Ama onun gücü bana yetiyor, gitmedi, çekindi. Evde hemen hemen her gün sorun çıkıyor. Bu sorunu nasıl aşabileceğimi bilemiyorum. Büyük kızım bu yıl öğretmenliği bitirdi. O Milli Gazete'yi düzenli okur. Sizin sayfayı buradan takip ediyorum bu mektubu da kızıma yazdırıyorum. İnşallah cevap verirsiniz. H. A.
Teslim olmak gerekir
Büyüklerimizin, doğum yapacak annelere "İnşallah eli ayağı düzgün olur, Allah hayırlısı neyse onu versin" türünden duaları vardır. Onlar aslında bizlere, Allah'tan hayırlı olanı isteyerek nasıl düşünmemiz gerektiğini öğretiyorlar.
Her anne baba evlendiklerinde sağlıklı ve insanlığa faydalı çocuklar dünyaya getirmek isterler. Ama takdir Allah'ındır. Bizler sadece dua ederiz ve Allah ne dilediyse ona boyun eğeriz.
Cinsiyet kromozomu babayla ilgili de olsa da, takdir yine Allah'ın ve Allah, ne takdir ederse o olur. Mademki bu sizin elinizde değil, madem ki siz gücü kainatı kuşatan bir Yaratıcıya boyun eğmişsiniz o halde eşinizin söyledikleri sizi niçin yaralasın ki? Her şeyden önce bu sizin elinizde ve kontrolünüzde olan bir şey değil... Bu nedenle sahip olduğunuz çocuklarınız için hamd edip ve vaktinizi onların eğitimine harcayabilirsiniz.
Çalıştığım kurumda özürlü anneleriyle karşılaşıyorum onlar da, keşke sağlıklı olsaydı da başka bir şey istemezdik diye yakınıyorlar. Bizler ağır vakalarla karşılaşmadan çoğu zaman sahip olduğumuz nimetlerin farkına varamayabiliyoruz...
Eşinizle bu durumu konuşun. Bu konudaki dayatmalarının evlilik hayatınızı yıprattığını ve ailenize zarar verdiğini ifade edin ve bu durumdan rahatsız olduğunuzu belirtin. Bizler çeşitli şeyler isteriz ama bizim için neyin hayırlı olduğunu bilemeyiz. Bazen bizim hayır gibi gördüğümüz şeylerin altında çeşitli sıkıntılar da barınıyor olabilir. O yüzden Allah'a teslim olmak ve boyun eğmek esastır.
Sigarayı bırakamıyorum
60 yaşında işçi emeklisi bir beyim. Çocuklarımı evlendirdim ve şimdi evimde kitap okuyor kendime vakit ayırıyorum. Emekliliğimden sonra İslami kitapların çoğunu okudum, mahallemizde sohbet veren bir hoca efendiyi de düzenli takip ediyorum. Milli Gazete benim dış dünyaya açılan pencerem. Her sabah heyecanla bekliyorum. Köşenizi de sık sık okuyorum ve insanların küçük şeyleri dahi dert ettiklerini düşünüyorum. Ama herhalde dünyanın derdi çok, insanlar eskiye göre daha çok zahmet çekiyorlar.
Benim de size bir sorum olacak. Gençliğimden beri sigara içiyorum, iki sene önce zatürre geçirdim ve doktor sigarayı yasakladı. Ama yapamadım, yani sigarayı bırakamadım. Zaten emekliyim, evde sıkılıyorum, sigara da olmasa neyle vakit geçireceğim. Tavsiyelerinizi bekliyor ve size kolay gelsin diyorum. G. K.
Farklı meşgaleler bulabilirsiniz
Gençler, arkadaşlarının etkisiyle ya da yaşadıkları sorunlarla başa çıkamadıklarında sigaraya saplanabiliyorlar. Burada genç, sıkıntılarını bir yerde sigarayla attığına inanıyor ve kendisine bir dayanak noktası oluşturuyor. Bu dönem başlayan sigara alışkanlığı yaşlılık dönemine kadar devam edebiliyor. Bütün bunların sonucunda da çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkıyor.
İfadenizden anladığıma göre siz de sigaraya erken yaşlarda başladınız ve şimdi bırakmak istiyor fakat bırakamıyorsunuz. Ancak bu konuda "Evde sıkılıyorum, sigara olmasa nasıl vakit geçireceğim" cümleniz ilgimi çekti. Sanırım siz sigarayı sıkıldığınızda ya da bir sorununuz olduğunda sığındığınız bir liman gibi düşünüyorsunuz. Ama siz de biliyorsunuz ki bu liman sizi uçurumlara sürükleyebilir... Olaya buradan bakabilirsiniz. Yani sıkıldığınızda sigara içmeden neler yapabilirsiniz? Spor yapabilirsiniz, kitap okuyabilirsiniz, arkadaşlarınızla sohbet yapabilirsiniz, bahçe işleriyle uğraşabilirsiniz, şiir yazabilirsiniz, resim yapabilirsiniz, ibadet edebilirsiniz, Kur'an okuyabilirsiniz... Görüldüğü gibi, sigara olmasa da meşgul olabileceğimiz bir çok alan var. Öncelikle yetenekleriniz doğrultusunda kendinize farklı meşgale alanları bulmaya çalışın ve sigarayla ilgili net bir karara varın. Bu noktadan sonra içtiğiniz sigarayı azaltarak devam edin ve bu konuda kararlı olun. Eğer bu şekilde davranırsanız bir süre sonra sigaraya ihtiyaç duymayacaksınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.