Sağlık Yardımı İçin İşe Her Girişte 30 Gün Şartı Aranır mı?
5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun “sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları” başlıklı 67 nci maddesinde; “…genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması…şarttır.” hükümleri bulunmaktadır.
Kanun metnindeki bu hükümlere göre, SGK İl Müdürlükleri sigortalıların sağlık yardımlarının karşılanması için her işe giriş ve çıkışında 30 gün prim ödeme gün sayısının olması şartını aramaktadırlar.
Bu hükümlere göre bir kişi ilk defa işe giriyorsa, ancak 30 gün geçtikten sonra genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilmektedir. 30 gün çalışıp ta işten ayrılan sigortalılar 100 gün daha genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilmektedirler.
SGK’nın bahse konu genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilmek için aramış olduğu 30 günlük prim ödeme gün şartı sigortalının her işe giriş ve çıkışında aranılmaması gerekmektedir.
Çünkü, 5510 sayılı kanunun 67 nci maddesinde açıkça bu konuda hüküm bulunmaktadır. Kanun metnindeki hükümlere göre, genel sağlık sigortasından yaralanmak isteyen bir kişinin eğer yararlanmak istediği tarihten geriye doğru bir yıl içinde 30 gün genel sağlık sigortası primi ödemesi var ise bu durumda olan kişilerin sağlık giderlerinin SGK tarafından karşılanması gerekmektedir.
Eğer kanun koyucunun söz konusu 30 günlük şartı her işe giriş ve çıkışta, yani her sigortalılık başlangıcında aranılması gerektiğine yönelik bir muradı olsaydı bu durum açıkça madde metni hükümlerinde yer alması gerekirdi.
NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta perşembe günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.