Koruyucu Psikoloji
Bu haftaki kitabımız Timaş Yayınları’ndan. “Koruyucu Psikoloji” eserinin yazarları ise Prof. Dr. Kemal Sayar, Psikolog Feyza Bağlan.
Böyle sıcak günlerde daha çok ihtiyaç hissederiz bu tür eserlere. Çünkü mevsimlerin, yiyecek ve içeceklerin insan psikolojisi üzerinde büyük etkisi vardır. İnsan fıtratları, karakterleri, aldıkları eğitim, öğretim ve gelenekler, görenekler, adetler, zenginlikler, fakirlikler, kayıplar, kazanımlar, acılar ve mutluluklar, insanın hayatında meydana gelen benzeri değişimler; kişilerin psikolojik tavır ve davranışlarını belirleyen önemli faktörlerdir.
Bir de böyle sıcak günlerde insanoğlunun biyolojik saatleri tanınamaz ve tahammül edilemez şekilde değişir ve kontrol altına almak çok zordur. Sağlıklı insanların ilişkilerinde bile dengesizlikler görülebilir ve görülmektedir.
Bu sebeple hepimizin psikolojik bir yardıma ihtiyacımız vardır. İşte bu konuda yazılmış en güzel eserlerden birisi de “Koruyucu Psikoloji” adlı kitaptır. Eserin ilk sözü şöyle başlıyor; “Taş, mevsim bahar bile olsa yeşerir mi? Toprak ol ki, senden renk renk güller ve çiçekler yetişsin!. Hz. Mevlana.
Kitap hakkında bilgilenmek için de şu satırlara müracaat ederek ön bilgi verelim.
“Her insan, doğum öncesi dönemden başlayarak büyür ve gelişir. Büyüme, bir insanın bedeninin ve iç organlarının hem boy, hem ağırlık yönünden artışının ifadesidir. Boyunun uzaması, beyninin ağırlaşması gibi.
Gelişme ise, bir insanın doğum öncesinden başlayıp ölümüne kadar geçirdiği bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal, ahlaki bütün gelişme ve değişmeler ile cinsiyet gelişimi bakımından geçirdiği bütün değişimleri içine almaktadır. Bu gelişme, kalıtım ile çevrenin etkiletişimi içinde gerçekleşir.
Bu ikili tanıma göre, her çocuk, daha doğum öncesi dönemden başlayarak, hem büyür hem de gelişir. Çocukların büyüyüp geliştiği ortamın merkezinde anne ve baba vardır. Ailenin diğer üyeleri ile yakın akraba ve dost çevresi de bu büyüme ve gelişme ortamının unsurlarıdır. Çocuk işte bu çevre içinde kendi mizacı ve biyolojisi ile yoğrulur.
Çoğumuz büyürken onunla beraber olan; onunla aynı evde, aynı mahallede, aynı şehirde ve hatta aynı dünyada yaşayan insanların doğrudan veya dolaylı olarak onun üzerinde etkisi vardır. Bu etkilerin bazıları içerik olarak riskli, bazıları ise koruyucudur. Çocuğumuz, bütün bu şartların karşılıklı etkileşimini kendi kişiliğinde ne şekilde yoğurup yorumladığına bağlı olarak karşılaştığı durumlara uyum sağlar veya sağlayamaz.
Burada çocuğun gelişimi ile bu gelişimin gerçekleştiği çevre arasında basit bir neden-sonuç ilişkisi kurmak, pek de açıklayıcı değildir. Çocuğun gelişiminde, kendi mizacı ve biyolojisi ile içinde yaşadığı çevre başta olmak üzere; sosyal, biyolojik, duygusal pek çok etmenin karşılıklı etkileşimi söz konusudur.
Bütün bu etmenler, zaman zaman kesişen yollara ya da birbirine bağlı ağaç dallarına benzer. Yer yer çakışır, sonra yine pek çok yola ayrışır. Dolayısıyla, bir yola girilmişse geri dönüş imkânı ortadan kalkmış değildir. Tam aksine, eğer bu yolun uygun olmadığı görülmüşse, yeni bir yolu deneyebilme imkânı her zaman vardır.
Bu kitabın daha merhametli ve adil bir dünya için bir kandil yakması, anne-babaların sorularına cevap verebilmesi ve nihayet ebeveynlik tutumlarımızda olumlu değişikliklere yol açması, alacağımız en büyük ödül olacaktır.
Kısacası; Prof. Dr. Kemal Sayar ve Psikolog Feyza Bağlan’dan modern dünyada her aileye gerekli olan anne babalık tutumları üzerine kapsamlı ve farklı bir kılavuz. Yani; “Kalpsiz bir dünyada son sığınak” olan aile için, bir gayret de onlardan.
Kitap Hakkında Bilgi için Timaş Yayınları 0212 511 24 24
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.