Askerle valinin vurgu farkı
MALAZGİRT 20 bin nüfuslu bir ilçe, nüfusunun hemen tamamı Kürt... Belediye Başkanı Nuri Balcı BDP’li... İlçenin en önemli özelliği, gelişmiş tarım aletleri sanayinin bulunması. Devlet modern bir “Tarım İhtisas Sanayi Bölgesi” yapmış, Malazgirtli sanayicilere vermiş. Törende en çok alkışı Zafer Çağlayan’ın almasının iki sebebi var; biri Çağlayan Muşlu, öbürü Malazgirt’e bu sanayi bölgesini kazandırmış olması...
Bütün Türkiye’ye tarım aletleri satıyorlar.
Malazgirt yolunda uzaklardan zafer anıtı gözüküyor. İki anahtar şeklinde inşa edilmiş dev bir anıt. Anadolu’nun anahtarları olarak yapılmış bu dev Malazgirt Zafer Anıtı 1989’da yapılmış.
Kültür ve Turizm Müsteşarı İsmet Yılmaz anlatıyor:
- 42 metre yüksekliğindeki bu dev anıtı ve tören yerini Turgut Özal bizzat ilgilenerek yaptırdı. Eskiden beri konuşulurdu ama gerçekleştiren Özal’dır.
Alparslan’ın mezarı bugün Türkmenistan’da, Merv şehrindeydi fakat barbar Moğol istilası sırasında binlerce anıtsal yapı gibi Alparslan’ın türbesi de yerle bir edilmiş. Müsteşar İsmet Yılmaz devam ediyor:
- Ben, Prof. Ali Birinci ve Prof. Yusuf Halaçoğlu Merv’e gidip araştırdık. Alparslan’ın mezarının bulunabileceği araziyi tespit ettik. TÜBİTAK teknik inceleme yaparak tam yerini tespit edecek ve orada Alparslan için büyük bir anıt mezarla kültür merkezi yapacağız.
Asker ve vali farkı
Malazgirt zaferinin 939. yıldönümü kutlamaları için tören alanındayız. Tribünlerde iki afiş dikkatimi çekiyor:
- Malazgirt’e Alparslan Eğitim Enstitüsü istiyoruz.
- Kışlamızın gelmesini istiyoruz...
Bu talep birçok pankartta da okunuyordu. Merak ettim. Malazgirt’teki alay Erciş’e taşınmış, onu geri istiyorlar. Çünkü askeri birlikler kent ekonomisine büyük katkıda bulunuyor.
Törende ilk konuşmayı Yzb. Eyüp Yerlikaya yapıyor. Güzel bir konuşma, tarih ve strateji bilgisiyle dolu; konuşmasında sık sık “Türk milleti, Alparslan’ın Türk ordusu, Türk zaferi” vurgusu yapıyor.
Ardından Muş Valisi Erdoğan Bektaş güzel bir konuşma yapıyor ve Malazgirt zaferinin “milletin bütün unsurlarının birliğiyle kazanıldığını” söylüyor, “milletin bütün unsurlarının birliği” terimini birkaç defa tekrarlıyor. Çanakkale ve Milli Mücadele de “milletin bütün unsurlarının birliği” ile kazanılmış, Cumhuriyet de böyle kurulmuştur. Türkiye ebediyen “milletin bütün unsurlarının birliği” ile yaşayacaktır...
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın konuşması da güzeldi. Ekonomik kalkınma enerjisiyle milli bütünlüğü vurguladı, bölgeye yapılan devlet hizmetlerini anlattı.
Malazgirt zaferi
Tarihin en büyük askeri olaylarından biri şüphesiz Malazgirt Savaşı’dır. Tarihin akışını değiştirmiş, Anadolu’nun Türkleşmesinin kapısını açmıştır. Anadolu’da Selçuklu ve Osmanlı tarihinin ve bunların dünya tarihindeki etkilerinin de zemini Malazgirt zaferidir.
Malazgirt’in başka bir sonucu, Bizans’ın sonunun başlamış olmasıdır. Malazgirt olmasa, bugün sadece Batı Anadolu değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da da Türk olsun, Kürt olsun Müslüman nüfus bulunmayacaktı.
Nitekim Urfa Haçlı Kontluğu, Malazgirt’ten sonra da uzun süre tüm bölgede egemen olmuştu.
Büyük tarihçi Claude Cahen, Türklerin Anadolu’yu fethiyle dindaş Kürtlerin de Fırat’ın doğusuna yayıldığını anlatır. Malazgirt Belediye Başkanı Nuri Balcı, Alparslan ordusunda 20 bin Kürt olduğunu söyledi. Tarihsel kaynaklarda bu rakam 5 bin, bazen 10 bin Kürt gönüllü süvarisi olarak belirtilir. Rakamdan daha önemli olan, bunun sebebidir: Fırat’ın doğusu ancak Selçuklu zaferleriyle Müslümanlara açılabilirdi... Haçlı seferleri karşısında da ancak Kılıçaslan’lar, Gümüştekin’ler, Gürboğa’lar, Zengi’ler bu toprakları savunabilirdi.
Bin yıl önce vatanı kuranlarla, doksan yıl önce kurtaranları rahmet ve şükranla anıyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.