Hür adam
Yıllardan beri yapılmak istenen, ama çeşitli sebeplerle bir türlü gerçekleştirilemeyen bir proje nihayet hayata geçti. Yönetmen Mehmet Tanrısever, Üstad Bediüzzaman Said Nursî’nin hayatını anlatan bir filme imza attı: Hür Adam.
Geçen haftalarda İstanbul’da; “Beyaz Sinema’nın 40 Yılı: 1970-2010 / Hor Görülen Bir Akımın Kilometre Taşları” başlıklı bir etkinlik yapıldı. Yeni Şafak gazetesi Sinema Editörü Ali Murat Güven yönetiminde hazırlanan programda, 7 gün boyunca ‘Beyaz Sinema’nın önde gelen yönetmenleriyle yapılan sohbetler ve film gösterileri yer aldı.
İşte, bu program çerçevesinde “Hür Adam” filmine imza atan yönetmen Mehmet Tanrısever ve başrol oyuncusu Mürşit Ağa Bağ’ın filmi anlatan konuşmalarını dinleme imkânı bulduk. Aynı toplantıda filmin senaryosunu yazanlar arasında yer alan Ahmet Çetin de vardı. Beyoğlu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’ndeki toplantıda, henüz vizyona girmeyen “Hür Adam” filminin fragmanını izleme imkânı da bulduk.
Hemen ifade edelim ki, kısa bir ‘fragman’ izleyerek 140 dakika civarında olan bir filmi değerlendirmek yeterli olmaz. Bu bakımdan, değerlendirmemizin fragman, yönetmen ve başrol oyuncusunun ifadeleri çerçevesinde olduğunun bilinmesi lâzım.
Daha çok “Minyeli Abdullah” filminin yapımcısı olarak tanıdığımız yönetmen Tanrısever’e göre, “Hür Adam” filmi başarılı olmuş. 7 Ocak’ta vizyona girecek olan film, Özen Film tarafından 500 kopya olarak dağıtılacak ve yaklaşık 700 sinemada gösterilecek. Özen Film’in, bu çalışmayı 500 kopya olarak dağıtmak istemesi, filmin muhtevasını tahmin etmek bakımından önemli bir gösterge.
Bir kaç dakikalık fragman ve yarım saatlik ‘kamera arkası görüntüler’e bakınca filmin dikkat çekeceğini söylemek mümkün. Ancak kabul edilmelidir ki, Bediüzzaman gibi hayatını ‘iman kurtarmaya adayan’ bir âlimin hayatını tam olarak yansıtmak zaten kolay değil. Çünkü onun hayatının her safhası başlı başına bir filme konu olabilir ve belki de öyle olmalıdır. Bu yönüyle bu çalışma bir ‘ön hazırlık’ olarak da görülebilir.
Yönetmen ve senaryo yazarlarının ifadelerine göre, ‘tartışmalı’ bazı sahneler filmde çok kısaca yer alıyor. Bediüzzaman’ın İstanbul’u işgâl eden İngilizlere karşı verdiği mücadele takdirle karşılanıp özel olarak Ankara’ya davet edilmesi sonrasında M. Kemal ile karşılaştığı ve ona ‘namaz’ı hatırlattığı sahne buna örnek olarak gösterilebilir. Hatırlanacağı üzere, Bediüzzaman’ın hayatında benzer başka ‘çetin sahne’ler de vardır.
Yönetmen Mehmet Tanrısever’in açıklamasına göre, “Hür Adam” filmi yurt dışına da açılacak. Avrupa, Orta Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde gösterilmesi için de çalışmalar yapılıyormuş.
Başrol oyuncusu Mürşit Ağa Bağ da, Bediüzzaman’ın hayatından çok etkilendiğini ve onu hissederek oynamaya çalıştığını söylüyor. Bağ, filme hazırlanmak için 3 ay boyunca Risâle-i Nur eserlerini ve Bediüzzaman’ın hayatını anlatan kitapları okuduğunu ifade etti. “Hür Adam”ın başrol oyuncusu Bağ, en çok etkilendiği ‘sahne’nin, filme alınmayan ‘vefat sahnesi’ olduğunu da söyledi.
“Hür Adam”ın yeni filmlerin yapılması noktasında yönetmen ve senaristlere cesaret vermesini temenni edelim ve vizyona çıkmasını bekleyelim...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.