Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Risale-i Nur'a giriş

Risale-i Nur'a giriş

Bu haftaki eserimiz, “Risale-i Nur’a Giriş” ismini taşıyor. Risale-i Nur’a Giriş, bir grup eğitimci tarafından hazırlanmış. önceki gün üsküdar Fethipaşa Korusu’nda bulunan Dilruba Restaurant’a basın tanıtım toplantısı vardı.
“Risale-i Nurları okumak istiyorum ama çok zengin bir dili olmasına rağmen ne yazık ki, bugünkü Türkçe bilgimle okuyup anlamakta güçlük çekiyorum” diyenleri de içine alacak şekilde özellikle çocuklara yönelik hazırlanan bu eğitim seti, Risale-i Nurların anlaşılmasında büyük kolaylıklar sağlayacak nitelikte.
Yaklaşık 20 yıllık bir çalışmanın ürünü olan eserlerin henüz birinci kademesi yayınlanmış. Risale-i Nurlarla tanışmak ve kaynaşmak isteyen her yaş ve her eğitim seviyesinden insanın anlayacağı şekilde hazırlanan setler, ilk, orta ve lise ve yüksek öğrenim görmüş herkesi kapsıyor.
Risale-i Nur’a Giriş seti; içinde bulunduğumuz bilgi çağında fen bilimleri ile din ilimlerini beraber öğrenen, üreten, sorunlara Kur’an-ı Kerim ve onun çağımızdaki modern tefsiri olan Risale-i Nur prespektifinde çözümler bulan, düşünen bireyler yetiştirme ihtiyacı üzerine hazırlanmış.
İlkokul seviyesi için hazırlanmış ilk setin en önemli özelliği, günümüzde çocuklara hangi bilgilerin öğretilmesinin yanı sıra, o bilgilerin nasıl öğretilmesi gerektiği ve insan merkezli, hemen hemen her meselenin ayrıntılarıyla ele alınmış olması ve yine aynı hassasiyetle kaleme alınması.
Bilgi aktarımında ilkokul seviyesinde sözcük ve örneklerin kullanılmasına özen gösterilmiş, öğrenci merkezli bir metodun takip edildiği kılavuz kitabında bireysel farklılıklar göz önde bulundurulmuş. Kitap, güncel konularla beraber; “Sabır,” “Şükür” “Doğruluk,” “İhlas,” “Takva,” “Amel-i salih,” “Dua,” “Fedakarlık,” “Kardeşlik,” “Şefkat” ve “Hürmet” gibi temel kavramların, öğrencilerin anlayabileceği bir tarzda işlendiği konulardan oluşmakta.
Allah’ın varlığı ve birliği, imanın nur ve kuvvet oluşu, insanın bu dünyaya gönderiliş gayesi, Allah’ın vazifeli memurları olan melekler, mukaddes kitaplar ve son kitap olan Kur’an-ı Kerim; bu dünyanın yaratılış hikmetleri ve kendisi için kainatın yaratıldığı son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) Kur’an Tefsiri Risale-i Nur ve çağımızın müceddidi Bediüzzaman Said Nursi, dört kitaplık bu sette işlenen konulardan bazıları.
Risale-i Nur’a Giriş kılavuzu kitabı, otuz üç farklı konuyu kapsayan dokuz üniteden oluşmakta. Konular; “hazırlık,” “metni anlama ve anlatım,” “metin aracılığı ile öğrenme,” “kendini ifade etme,” “üretkenlik ve değerlendirme” olmak üzere altı temel başlık altında hazırlanmış. Hazırlık bölümü ise öğrencinin derse motive olmasını sağlamaya yönelik zihinsel hazırlık, her konuya özgü sihirli sözcükler ve konuyla ilgili minik bir öykücük gibi bölümleri kapsamakta.
Anlama ve anlatım bölümünde itinayla hazırlanan konular; açık, anlaşılır, sade ve öğrencilerin anlayabileceği bir dille yazılmış. Metin aracılığı ile öğrenme kısmı; öğrencilere konuyla ilgili soruların yöneltildiği dikkat ölçme ve öğrencinin öğrendiği konuyu günlük hayatta nasıl kullanabileceğine dair bilgi ve ipuçlarını kapsayan “Günlük Hayatla İlişkilendirme” bölümlerinden oluşmakta.
Dört ayrı kitaptan oluşan Risale-i Nur’a Giriş’in ilk konularını imanın altı şartı oluşturuyor. İman konuları; “Eğitici Kılavuz Kitabı” “Etkinlik Kitabı,” “Soru Bankası Kitabı,” “çalışma Kitabı” olarak her eser, kendi içinde ayrı ayrı meseleyi ele alıyor. Eserleri hazırlayan ekibin adına bilgi veren eğitimci Yakup Erdoğan, şu sözleriyle kitabı tavsiye ediyor.
“Kitaplarla ilgili çalışma yaparken, anne ve babaların çocuklarıyla birlikte çalışması gerektiği üzerinde durarak anne babalara ‘eğitici’, çocuklara da ‘öğrenci’ olarak hitap edilmiştir. çünkü gerçek eğiticilerin başını anne ve babalar çeker. Anne ve babaların öğretemediğini eğitim sistemi biraz zor öğretir.”
Eserler hakkında bilgi için; DEG Yayınları; 0412- 224 26 33

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi