Karanlık bir kuyudayım
Kocamın baskılarından bıktım. Oturmama, kalkmama giyinmeme her şeyime karıyor. On yıllık evliyim ama Fatma hanım artık sabrım kalmadı. İki seneden beri ailemle görüşmüyorum. Onların yanında bana yapmadığını bırakmıyor kardeşlerim de beni savunmaya kalkınca kavga çıkıyor. Sırf bu yüzden ailemle görüşmemi yasakladı. Görümcelerim benden yana, onun psikolojik sorunları var, anlayış göster diyorlar ama nereye kadar. Oğlum üçe gidiyor, babadan çok etkileniyor... Karanlık bir kuyudayım, bu karanlık kuyudan nasıl çıkabilirim? N.A
Sınırlar çizilmeli
Çocukluk döneminden itibaren ilk öğrendiğimiz şey, haklarımızı korumaktır. Maddi ya da manevi varlığımıza bir zarar geldiğinde hemen savunmaya geçer ve kendimizi korumaya alırız. Aynı şekilde karşımızdaki insanların haklarını korumaya da özen gösterir ve bu bilinçle yaşarız. Hakkaniyet ölçülerine riayet etmek Allah'ın insandan istediği bir sorumluluktur. Çünkü, sınırların ihlal edildiği noktada, kaos meydana gelir, haksızlık baş gösterir ve huzur ortadan kaybolur.
Ailenin çocuk üzerindeki etkileri ve çocuğa verdiği temel değerler bu anlamda önemlidir. Çünkü aile yaşantısında, erkek çocukların ayrıcalıklı kılınması, babanın eşini ve çocuklarını aşağılaması, aile fertlerinin birbirinin haklarına riayet etmemeleri çocuğun da aynı şekilde bu davranışları benimsemesine sebebiyet verebilir. Aileden öğrendiği davranışları kendi ailesine taşıyan ebeveynler bahsettiğiniz türden sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bir eş olarak ya da anne olarak sizin bireysel sınırlarınızı korumaya hakkınız var. Ancak eşinizin bu davranışının öğrenilmiş davranışlar olarak görebilir ve bu konuda daha itidalli bir yol takip edebilirsiniz. Öncelikle eşinizle sohbet edebileceğiniz bir ortam oluşturun. Aile ve çocuk eğitimiyle ilgili sohbetler yapın, kitaplar okuyun ve bunun gerekliliğini vurgulayın. Eşlerin birbirlerinin haklarına saygı göstermesi gerektiğini ve ailesine şefkat gösteren anne babaların üzerine Allah'ın rahmetinin yağacağını belirtin. Evinizde İslami sohbetler yapmaya çalışın ve hakkaniyet ölçülerinin dinimizin önemli vecibelerinden olduğunu bir şekilde aile bireylerine anlatın. Bunu insani bir sorumluluk olarak görün ve sorunun çözümüne buradan başlayın... Selam ve dua ile.
Çok kompleksli biriyim
Fatma abla, ben on yedi yaşında bir genç kızım. Küçüklüğümden beri bana hep sıska dedikleri için çok komleksliyim. Bir de omuzumda hafif bir skalyozum var, doktor hiçbir sorun olmaz dedi. Ama okulda bir kız var, onun da aynı rahatsızlığı varmış. Beni sürekli süzüyor, arkadaşlarımın içinde "aha bakın şurası, bak ne kadar belli" filan diyerek küçük düşürmeye çalışıyor. Bence kendi rahatsızlığını bu şekilde ifade ediyor. Bundan çok rahatsızım. Kız benim bam telime basıyor, beni en hassas olduğum konuda rencide ediyor. Sizce ona nasıl davranmalıyım? Z.K
Güçlü taraflarının olduğunu unutma
Bu yaşlarda, bahsettiğiniz türden duygular ve arkadaşlar arasında küçük çatışmalar görülebilir. Çünkü, genç kız için, fiziki görüntü ve toplum içindeki itibar çok önemlidir ve bu itibar korunmalıdır. Daha hayatın başındasınız ve yaşadığınız toplumun kurallarını tanıma ve erişkinler dünyasına uyum sağlama durumundasınız. Bu yorucu bir yolculuktur. Bunlara ilaveten bir de arkadaşının sırtındaki rahatsızlığı alay konusu yapması canını sıkıyor ve bu konuda ona karşı bir öfke duyuyorsun. Burada onu nasıl davranması gerektiği konusunda bilgilendirebilir ve rahatsızlığını ifade edebilirsin. Ama sanırım arkadaşının bu sözüne biraz da inanıyor ve kendini değersiz görüyorsun. Oysa, doktor omuzundaki skalyoz için önemli bir şey olmadığını söylemiş. Üstelik senin güçlü ve başarılı yanların da var. Öncelikle güçlü taraflarına odaklanabilir ve doktorun bir sorun olarak görmediği şeyi doğal kabul edebilirsin. Evet gerçekten istersen bunu yapabilirsin.
Tahakküm etme ve kendinden zayıf olanı ezmeye çalışma eğilimi insanın doğasında var. Ancak Allah'a hakkıyla kul olanlar böyle bir patalojiye saplanmazlar aksine şefkat ve merhametle doludurlar. İnsanın zalimliği patolojik bir durum olsa da, çevremizde sıklıkla gördüğümüz ve işittiğimiz bir şeydir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda, ilk yapacağımız şey, haklarımızı korumak ve Allah'a sığınmak olmalıdır. Allah'a sığınan bir insanın güven duygusu sağlamdır. Kendimize güvendiğimiz ve bize yönelen olumsuz davranışın karşımızdaki kişiye ait bir pataloji olduğunu bildiğimiz sürece, sorun kalmayacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.