Vefa, Dua ve Erzurum
Milli ve dini değerleriyle tarihin her döneminde adından onurla söz ettiren Erzurum’da bugün iki önemli program icra edilecek.
İlki Palandöken İlçe Müftlüğünün organizasyonuyla gerçekleşen ve 500 yıldır devam eden “Binbir Hatim” duası.
Erzurum’un belli başlı camilerinde 14 Aralık günü vatandaşların katılımıyla başlayan “Binbir Hatim” okumalarının duası, Cuma namazında yapılacak.
Erzurum’daki ikinci program ise gazetemizin düzenlediği “Vefa ve Dua” gecesi.
Erzurum’un yüzlerce kandillerinden, “Solakzade Müftü Efendi,” “Kadı Raif Efendi,” “Yetim Hoca” ve “İsmail Saib Sencer,” vefa ve dualarla anılacak.
Vefa ve Dua gecesinde anılacak olan kandillerden kısa kısa söz edeyim. Daha genişini yazı dizisi yaparız inşallah.
-Yetim Hoca’nın Erzurum’daki ilk resmi vazifesi, Rüşdiye muallimliğidir. Kırk Çeşme çevresinde (1875) “Erzurum Mülkiye Rüşdiyesi” ismiyle açılan bu mektebin başmuallimliğine tayin edilir.
Şehrin maarif hayatını yükselten hayırlı işler görür ve yurtiçinde, yurtdışında tanınan büyük âlimlerin yetişmesine vesile olur.
Yetim Hoca’yı Erzurum’un eğitimcilerinden sevilen hocası Abdurrahman Zeynal anlatacak.
-Kadı Raif Efendi, Rüşdiye’yi okuduktan sonra, Yetim Hoca Medresesi’ne devam eder. İstanbul Nüvvab Mektebi’ni bitirince Redif askeri olur.
Sırasıyla; İspir, Doğubayazıt, Bitlis, Urfa ve Gümüşhane “kadı vekilliği” yapar. Bir süre sonra Erzurum kadısı tayin edilir.
Nisan 1913’te Osmanlı Erzurum mebusu seçilir. 1918’de İstanbul’da Vilayet-i Şarkiye Müdafa-i Hukuk-i Milliye Cemiyeti kurucuları arasında yer alır. 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nde temsil heyetine girer.
Kadı Raif Efendi’yi de tarihçi ve eğitimci Muzaffer Taşyürek anlatacak.
-Solakzade Müftü Muhammed Efendi, tahsilini babası ve özellikle dedesi ile tamamlar ve 1917 yılında Erzurum müftüsü olur.
I. Dünya Harbi sırasında yedek subay olarak Erzurum müdafaasına iştirak eder. Şehrin işgalinden sonra ailesiyle muhacir olarak İstanbul’a göç eder.
Harbin sona ermesiyle tekrar Erzurum’a dönerek müftülük görevine başlar. Ve Solakzade Müftü Efendi’nin hayatı bundan sonra başka bir tarihtir.
Solakzade Müftü Efendiyi de Erzurum’un eğitimcilerinden Abdurrezzak Türk anlatacak.
-İsmail Saib Sencer, Erzurum’dan İstanbul’a göç ettikten sonra İptidaî ve Rüştiye mekteplerini bitirir ve devrin seçkin hocalarından ders okur.
Bu arada tıp ve biyoloji gibi ilimlerin yanı sıra, eczacılık ve hukuk eğitimi de alır.
Bayezid Umumî Kütüphanesi’nde ikinci hafız-ı kütüplüğe tayin edilir. Ayrıca muhtelif üniversitelerde dersler okutur.
Kılık kıyafet kanunundan sonra, prensiplerinden taviz vermeme adına medreselerdeki derslerine son vererek, Bayezid Umumî Kütüphanesi’ne çekilir.
Vefa göstermek ve duaya katılmak, soğuğa yenik düşer mi bilemiyoruz ama program, Aziziye Parkı Aziziye Düğün Salonu’nda saat 18.30’da başlayacak.
Ayrıca bu zatlar için de İstanbul’da hatimler okundu ve program öncesi duası yapılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.