Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Hz. Peygamber’in sünnetinde terbiye

Hz. Peygamber’in sünnetinde terbiye

Başta ben olmak üzere benim gibi Müslüman geçinen ama daha kendisiyle bile geçinmeyi beceremeyen pek çok insanın, Efendiler Efendisi (s.a.v.)’nin sünnetinde terbiye metoduna öyle ihtiyacı var ki, hava kadar, su kadar, ekmek kadar...
İslâm dininin yayılmaya ve kabul edilmeye başladığı tarihi başlangıç sayarak İslâm toplumlarının felaha ulaştığı yüzyılları şöyle bir süzgeçten geçirdiğimiz dönemlere baktığımızda, o toplumların Peygamber Efendimiz’i anladığını ve O’nun sünneti ışığında sosyal, siyasal ve ekonomik hayat akışlarını düzenlediklerini görürüz.
Bugüne gelip İslâm toplumlarına baktığımızda ise başımızdaki felaketlerin ve musibetlerin sebeplerini nedense hep başkalarında arar ve kendimize dönüp, İslâm toplumları olarak acaba inandığımız dinin kitabı ve o dinin Peygamberi (s.a.v.) ile ne kadar barışık olup olmadığımızı sorma zahmetine bile girmeyiz. Acaba ne kadar doğru yapmaktayız?
Bu soruya cevap verecek cesareti olanlar versin, benim cesaretim yok. Fincancı katırlarını ürkütmeden bu haftaki eserimizi tanıtmaya geçeyim.
Bu haftaki kitabımızın adı, “Hz. Peygamber’in Sünnetinde Terbiye” adını taşıyor. Yazarı ise İslâm terbiyesi almış, sünnet-i seniyyeye uyduğuna dostları vasıtasıyla inandığım, temiz yürekli, güzel yüzlü insan Prof. Dr. İbrahim Canan.
Eser, büyük emekler verilerek ve kılı kırk yararak hazırlanmış. “Işık Akademi Yayınları’ndan” çıkan kitap, aynı zamanda ansiklopedik bir özelliğe de sahip. Kim hangi konuda bir terbiye metodu ve hadis-i şerif ararsa bulabilir ve isterse aydınlanabilir.
Prof. Dr. İbrahim Canan hoca daha eserin başında mükemmel bir ithafla sayfalara yolculuk yaptırıyor. İthaf şöyle: “Bu baskıyı hesap gününde şefaatine vesile olur umuduyla, ümmetine rauf ve rahim olan Resul-ü Ekrem’in yüce ruhlarına ithaf ediyorum.” Bundan sonra artık sözü eserin müellifine bırakmalı. Prof. Dr. İbrahim Canan hoca kitap hakkında şöyle diyor:
“İçtimai buhranların had safhaya ulaştığı, manevi huzursuzlukların beşeriyeti iyice yiyip bitirdiği bir asırdayız. Binaenaleyh, insanlara dünyevi ve uhrevi saadet vaad eden, bunların formülünü getiren Hz. Peygamber’in sünnetini, günümüzde bütün insanlığı fikren meşgul eden problemler açısından incelemek, çeşitli meselelere nasıl bir çözüm yolu gösterdiğini araştırmak icab etmektedir.
Böylece farklı sistemlerin ortaya attığı görüşlere yenilerini eklemekle, beşeriyetin fikir repertuvarını zenginleştirmiş, münakaşa ve mukayese imkanlarını artırmış olacağız. Asırları içine alan, her çeşit tecrübelerle dolu, parlak bir mazinin sahipleri olarak, hep hazır fikirleri benimsemekle insanlığa karşı hizmet borcumuzu eda edemeyiz. üzerimizde tarihin yüklemiş olduğu bir mesuliyet var, ondan kurtulamayız.
Bu mülahazalardan hareketle günümüzün en mühim meselesi olan terbiye havuzunda, kısmen mukayeseli bir çalışma ile sünnetin nokta-i nazarını belirtmeyi faydalı bulduk. çalışmamızın “terbiye ve ahlak” konularında yazılmış olan kitaplardan farklı olması için mukayeseli olmasını zaruri gördük.
Günümüz Batı dünyası, terbiye ve telkin konularındaki çalışmalara en az bir asırdan beri son derece ağırlık vererek aktüalitenin birinci meselesi yapmış; “çocuk fıtratı”, “terbiye”, “ahlak”, “temel eğitim”, “temel eğitim müfredatı” gibi ana meselelerde yepyeni görüşler geliştirmiştir.
Bir taraftan Batı’ya açılmış olmamız, bir taraftan yayın vasıtalarının ulaştığı bugünkü ileri seviye sebebiyle, bu fikirler çok geçmeden, bize intikal ederek tesir, münakaşa ve hatta tatbik imkanları sunmaktadır. Şu halde, bu meselelerdeki İslâmi görüşü mukayeseli olarak bilmekte çok yönlü olarak fayda ve zaruret vardır.
Bu çalışmamızı öbür ahlak ve terbiye kitaplarından ayıran diğer bir husus, onlarda rastlanmayan veya çok kısa olarak temas edilen, cinsi terbiye, mesken terbiye münasebetleri gibi bazı konulara genişçe yer vermiş olmamızdır. Bunun sebebi, mezkur konuların devrimizde son derece aktüel olmasına rağmen, memleketimizde -ve en azından dindar muhitlerde- henüz bir problem olarak hissedilmemiş olmasıdır.”
Eser hakkında bilgi için: Işık Akademi Yayınları 0216 318 42 88


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi