Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı
Vefatının 10. yılında Ahmet Kabaklı hocayı rahmetle anıyoruz. Milli düşüncenin duayeni Ahmet Kabaklı hoca, milletimizi gayri milli bir zihniyetin tekelinden kurtararak, milli düşünceye geçişte önemli köprülerden birisidir.
İşte bugün bu köprüden geçebilenler; şiirde, edebiyatta, sanatta, tarihte, sosyal ve siyasal hayatta söz sahibi olan kişilerdir.
Ahmet Kabaklı hoca bir neslin yoğrulmasında ‘iğneyle kuyu kazdı’ denilse yeridir. Konuşmanın ve yazmanın yürek istediği bir zaman diliminde, o hem konuşmuş hem de yazmıştır.
¥
“Vakıf adam” Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, vefatının 10. yıldönümü münasebetiyle İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü ve Türk Edebiyatı Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği iki önemli toplantıyla anılıyor.
Kültürün kalbi Sultanahmet’tir. Sultanahmet demek de Türk Edebiyat Vakfı’nın binası demektir. Birkaç yıldır bakım ve onarımda olan bu kültür evinin açılışı da Pazar günü saat 11’de Başbakan R. Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.
Ayrıca Türk Edebiyatı Dergisi’nin Şubat sayısı da Ahmet Kabaklı hocanın vefatının 10. yılı münasebetiyle özel sayı olarak yayınlanmış.
Ahmet Kabaklı hocanın “Fatih ve İstanbul” adlı eseri de Doç. Dr. Erol Ülgen tarafından hazırlanarak 10. yıl anısına okuyucuyla buluşmaya hazır.
Türk Edebiyatı Vakfı’nın geleneksel “Çarşamba Sohbetleri” de yeniden başlamış. Dün yapılan ilk anma toplantısı “Alperen’e Vefa” başlığıyla icra edildi.
Yrd. Doç. Dr. Erol Ülgen’in yönettiği sohbette İsa Kocakaplan, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Ayla Ağabegüm ve Serhat Kabaklı konuştular.
Ahmet Kabaklı hoca için ikinci anma toplantısı ise Pazar günü CRR konser salonunda yapılacak. Yine ilk defa Ahmet Kabaklı Fotoğraf Sergisi, hocanın sevenleriyle buluşacak.
Nazlı Ilıcak’ın yönetimindeki anma toplantısında ise Sâbir Rüstemhanlı, Prof. Dr. Birol Emil, Hasan Celâl Güzel, Ali Coşkun ve Yavuz Bülent Bâkiler, Ahmet Kabaklı hocayı farklı yönleriyle anlatacaklar.
¥
Türk Edebiyatı Vakıf binasıyla ilgili de kısa bir bilgi verelim.
Sultan II. Mahmut tarafından Cevrî Kalfa Sıbyan Mektebi adıyla yaklaşık 2 asır önce yaptırılan ve uzun yıllar Türk Edebiyatı Vakfı’nca kullanılan bina, ilk yapısına uygun hâle getirilmiş.
Gelenekli “Çarşamba Sohbetleri” yanında, değişik toplantılara ve kurslara da ev sahipliği yapacak olan Türk Edebiyatı Vakfı’nın zemin katındaki Kitabevi de “Edebiyat Kıraathanesi” olarak düzenlenmiş.
Bu mekânda kitap ve her türlü kültür ürünlerinin yanı sıra okuma ve sohbet salonlarında imza günleri ve kültür faaliyetleri düzenlenebilecek.
Edebiyat Kıraathanesi; sakin ve seviyeli bir sohbet arayışındaki bütün fikir, sanat, kültür ve edebiyat adamlarımız ve bu konulara duyarlı gençlerimiz için vazgeçilmez bir buluşma ve görüş alışverişinde bulunma yeri olmuş.
Cağaloğlu oteller mekânı değil, kültür ve sanat mahallesi olarak da hizmetini sürdürecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.