Okulda farklı biri oluyor
9 yaşındaki oğlum evde çok rahat, arkadaşlarıyla ilişkilerinde hiçbir sorun yok. Ama okula gittiğinde çok çekingen biri oluyor. Bildiği halde sorulara cevap veremiyor, kendini ifade edemiyor. Öğretmen çalışkan bir çocuk ama çok çekingen, bildiği şeyleri ifade edemiyor diyor. Ona yardımcı olmak için birkaç kere konuştum. "Anne yanlış bir şeyler söylersem arkadaşlarım bana gülerler o yüzden parmak kaldırmıyorum" diyor. Oğlumun sınıfta kendini rahatça ifade etmesini istiyorum ona nasıl yardımcı olabilirim? F.K
Kendini güvende hissetmeli
Çocuklarda sosyal fobi sıkça görülen bir durumdur. Bu sorun okulda başlayıp, toplumsal alanda da etkisini gösterebilmektedir. Çocuğa yardımcı olabilmeniz için öncelikle öğretmenle görüşmeli ve çocuğun okulda kendini güvende hissetmesini sağlamalısınız. Çocuk okulda kendini güvende ve rahat hissedemediğinde okulla ilgili korku geliştirecek ve gitmek istemeyecektir. Çünkü çocuk, buradaki arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle ilişkilerinde kendini ifade edememekte, değerli olduğunu hissedememektedir. Burada öğretmenlerimize de büyük görevler düşmektedir. Her şeyden önce öğretmen çocuklarla ilişkilerinde onlara değer verdiğini hissettirmeli, rencide etmemeli ve küçük düşürücü tutum ve davranışlardan uzak durmalıdır. Ayrıca ev içinde çocuğa sorumluluk verilmemesi, anne babanın aşırı koruyucu tutum içinde olmaları da okulda farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yani, çocuk evde yaşadığı ilişki modelini okulda bulamayınca güven kırılması yaşayabilir ve kendini yetersiz hissedebilir.
Çocuğun onaylanması ve desteklenmesi sorunun çözümü için önemlidir. Bu konuda öğretmenden destek alın ve çocuğa küçük sorumluluklar verilmesini sağlayın. Ayrıca okulun rehber öğretmeniyle de görüşebilir sorunun halledilmesi noktasında destek alabilirsiniz.
Devamını getiremiyorum
Fatma abla ben 26 yaşında bir genç kızım. Hayatımı bir türlü düzene sokamıyorum. Bir şeyler yapmaya karar veriyorum ama hemen vazgeçiyorum. Geçen yıl Osmanlı tarihiyle ilgili kitaplar okumaya ve bu konuda kendimi geliştirmeye karar vermiştim. İki kitaptan sonra vazgeçtim. İşe başlıyorum iki ay sonra çıkıyorum, bir kursa başlıyorum devamını getiremiyorum. Bu bende bir hastalık oldu kendimi değiştiremiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. G.G
İstersen başarabilirsin
Yapılan işin yoğunluğu değil, sürekliliği önemlidir. Bu nedenle çalışmalarımızda ve gündelik hayatımızda planlı ve programlı olmaya özen gösteririz.
Öncelikle sorununu tespit edip, çözüme odaklandığın için seni tebrik ederiz. Bu konuda sanırım biraz desteğe ihtiyacın var. Yani, çevrendeki insanların seni taktir etmelerine ve memnuniyetlerini ifade etmelerine ihtiyaç duyuyorsun. Ama çoğu zaman bu beklentilerimize ulaşamayabiliriz, böyle zamanlarda kendimizi tebrik eder ve bu ihtiyacımızı yine kendimiz sağlarız. Bu nedenle çevrendeki insanlardan olumlu bir tepki alamıyor olsan da, lütfen sen kendini tebrik et. Çünkü kişinin hayatıyla ilgili program çizmesi ve kendini geliştirmesi güzel bir şeydir... Ancak bu süreçte yaptığın programların hayata geçirilebilir olmasını, yeteneklerine ve vaktine uygun olmasını dikkate almalısın. Aksi taktirde kısa süre sonra sıkılıp vazgeçebilirsin. Sana öncelikle küçük programlar yapmanı tavsiye ederiz. Daha kısa vadeli, bir haftalık, bir aylık bir program olabilir bu. Programa dahil ettiğin çalışmalar da keyifle yapabileceğin şeyler olmalı ve seni yormamalı. Programın sonunda kendini ödüllendir ve bu konudaki çalışmalarına devam et. Eğer istersen yaşam tarzını değiştirebilir ve daha düzenli bir hayata geçebilirsin. Bu potansiyel her insanda olduğu gibi sende de var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.