Göl mü, deniz mi?
Van Gölü, “deniz midir”, “göl müdür?”
Başbakan ile KK arasında böyle bir polemik yaşandı. KK’nın Türkiye coğrafyasını bildiğine inanmak zor.
İlgili kişinin daha düne kadar bu ülkede bir ikametgâhı bile yoktu. Eğer son zamanlarda edindiyse bilmiyoruz.
Bu sebeple vatandaşlık görevini yerine getirememiş ve oy kullanamamıştı. Biliyorsunuz aylarca referandum için çırpındı ama reyini verememişti.
¥
Van Gölü sevdiğim yerlerden birisidir. Ayrıca göl sadece Van’a ait değildir. Tatvan, Bitlis, Gevaş ve Ahlat’a sahili vardır. Buralardaki vatandaşlarımız da göle kendi şehirlerinin isimlerini vermişlerdir.
Elbet resmi kayıtlarda Türkiye’nin en büyük gölünün adı, “Van Gölü”dür. Vanlı kardeşlerimiz, büyüklüğünden olsa gerek “Van Denizi” demektedirler.
Yalnız bu tartışma siyasilerin arasında oluyorsa o zaman işin boyutu değişir. KK’nın ülkemizin insanına ve coğrafyasına buğulu camdan baktığını anlatabilmek için önce göl ve denizin tarifini sözlüklerden okuyalım.
“Deniz: Yer kabuğunun çukur bölümlerini kaplayan, birbiriyle bağlantılı, tuzlu su kütlesidir.”
Yani deniz dört tarafı çevrili bir şey değildir. Diğer denizlere bağlantısı olması gerekir. Böyle sulara deniz denilmektedir.
“Göl: Etrafı karayla çevrili, derin ve geniş su alanıdır. Arazi yapısı itibariyle akıntısı bulunan veya bulunmayan çukur yerlerde, zamanla biriken sulara göl” denilir.
Muhalefetteki şahsın bir başka iddiası vardı. “Van Valiliği’nin resmi sitesinde de ‘Van Denizi’ deniliyor” demişti.
Herhalde “Van Denizi” denilecek. Yöre halkı, deniz diye adlandırmış, bir mahsuru yok ki. Ama yine aynı sitede, “Van Gölü” hakkında şunlar yazılı:
“Masal gibi bir deniz. Bu bir masal değil, Van Denizi’nin basit, yalın tariflerinden sadece biri. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, yöremizde Van Denizi olarak anılır. Çünkü yöreye en az deniz kadar verim katmıştır.”
¥
Van Gölü üzerine diğer teknik bilgileri de paylaşalım.
Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan İlçesi sınırlarında bulunan Nemrut Dağı’nın patlaması sonucu, bölgedeki teknotik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş volkanik bir set gölüdür.
Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca ülkemizdeki en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır.
Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali yaşamaktadır.
Gölün etrafını dolaşmak isterseniz, yaklaşık 430 km yol gitmeniz gerekir. Van Gölü ya da mahalli adıyla Van Denizi, terör korkusuna heba edilmektedir.
Esas olan şudur ki, iki vilayet dört ilçe ve onlarca köy, bu göl ya da denizden nasıl istifade edebilir ona bakılmalıdır.
Yalnız önce memlekette olup biten her şeye buğulu camdan bakarak hüküm yürüten muhalefetin memleketimizi ve milletimizi tanıması gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.