Cebinizden Beş Kuruş Çıkmadan Emekli Olabilirsiniz
SORU 1:Yaşım ve hizmet sürem Bağ-Kur’dan emekli olmak için yeterli. Ancak prim borcum olduğu için borçlarımı ödemeden beni emekli etmiyorlar. Torba yasada bizim için bir kolaylık ve af var mı? (Melik ARI)
CEVAP 1: Sizin durumunuzda olan yaklaşık 320 bin kişi var. SGK, sizin gibileri unutmadı. SGK ile Ziraat Bankası bir protokol imzaladı. Bu protokole göre, yaş ve hizmet gibi emeklilik için bütün şartları tamamladıkları halde emekli olamayan bütün vatandaşların SGK’ya olan prim borçlarını Ziraat Bankası ödeyecek. Daha sonra da bu banka vatandaşlara bağlanan emekli aylığını belli oranlarda kesecek. Dolaysıyla sizin cebinizden beş kuruş çıkmadan SGK’dan emekli olabileceksiniz. Torba yasanın son müracaat tarihi olan 2 Mayıs 2011’den önce SGK’ya başvurunuz.
SORU 2: Bir limited şirkete 1995 yılından beri ortağım. Ticaret sicildeki kaydımı 2009 yılında sildirdim. Ancak, sanayi ve ticaret odasındaki kaydım devam ediyor. 1995 yılından günümüze kadar tüm süreleri torba yasaya göre borçlanıp hizmet olarak kazanabilir miyim? (Ayşe KANSIZ)
CEVAP 2: Limited şirketler sermaye şirketleridir. Sermaye şirketlerinin sigortalılık süreleri belirlenirken, yalnızca ticaret sicildeki kayıtlar esas alınmaktadır. Bu nedenle sizin de sigortalılığınız ticaret sicil kaydınızın devam ettiği 2009 yılına kadar ancak devam edebilir. Bu tarihten sonra devam etmez. Torba yasadan yararlanarak ancak 2009’a kadar hizmet elde edip primlerinizi ödeyebilirsiniz.
SORU 3: İsviçre’den yazıyorum. 07.02.1961 doğumluyum. 1977 yılından bu yana bu ülkede çalışıyorum. Türkiye’de sigortam yok. Kesin dönmek niyetindeyim. Fakat dönünce nasıl ve hangi kuruma borçlanmam gerektiğini bir türlü öğrenemedim. Herkes başka bir şey söylüyor. Türkiye’den sigortası olmayanlar hangi kurumdan (SSK-Bağ-Kur)
borçlanır?Bağ-Kur ise
SGK’nın ilan ettiği maaşa göre borçlanma cetveli var. Yani kadar maaş istiyorsan o kadar prim ödüyorsun. Yurt dışından dönen ama Türkiye’den sigortası olmayanlar Bağ-Kur kapsamındaysa onlar da bu cetvelden istifade edebiliyor mu?
(Hayrettin SİPAHİ)
CEVAP 3: Hayrettin bey Türkiye’de hiçbir sigortası olmayanlar Bağ-Kur şartlarında yurt dışı borçlanması yaparlar ve Bağ-Kur şartlarında emekli olurlar. Bağ-Kur kapsamında borçlanma yapacak olanlar da SGK’nın ilan ettiği borçlanma cetveline göre istedikleri miktarda para yatırıp borçlanma yapabilirler. Ancak, Bağ-Kur şartlarında emekli olmak SSK şartlarına göre daha zordur. Bu nedenle, Türkiye’ye gelince bir gün bile olsa mutlaka SSK sigortası yaptırın. Daha sonra yurt dışı borçlanma için başvuru yapın. Böylece borçlanmanız SSK şartlarında olur. Hem Bağ-Kur’a göre daha erken emekli olur hem de yüksek maaş alırsınız.
SORU 4: Eşim Eylül 1973 tarihinde isçi ailesi olarak Almanya’ya geldi ve ev hanimi olarak hala Almanya’da ikamet etmektedir. Hiç çalışması yok. Bu arada esim 1998 yılında alman vatandaşlığına girdi ve halen alman vatandaşı olarak alman kimliği ile yaşıyor. Eşimin 3201 sayılı yasa gereğince Türkiye’den emekli olması için ne yapmamız gerekiyor? Bildiğim kadarı ile alman uyruklu olan kişilerin alman vatandaşlığına gectiğinden dolayı Türkiye’den emekli olm durumları yok. Ama eşim alman vatandaşlığına geçmeden önce Türk vatandaşı olarak almanyada 25 yılını doldurmuştu?
CEVAP 4: SGK uygulamalarına göreTürk vatandaşlığında geçmeyen yurtdışı hizmet veya ev kadınlığı süreleri borçlandırılmayacağı gibi, borçlanma başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmadığı tespit edilen sigortalı ve hak sahiplerinin borçlanma talepleri reddedilmektedir. Ancak, eşiniz çifte vatandaş olsa idi yurt dışı borçlanma yapıp emekli olabilirdi.
NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.