Bursa Kitapçıları
Medine’den yakılan üç mum ve en son mum ışığının hitama erdiği nokta olan Bursa ve manevi sahibi Emir Sultan.
Dualı şehirdir Bursa. Medeniyetin ilk merkezi Medine’den işaret edilmiştir. İslam medeniyetini bu topraklara taşıyan ise Sultanlar Sultanı, Emir Sultan’dır.
Domaniç yaylalarında görülen rüyanın gerçekleştiği mekân olan Bursa, altı yüz yıl dünyayı; “Barış, sevgi, adalet, kardeşlik ve Medine merkezli medeniyet düsturlarıyla” idare eden Osmanlı’nın doğduğu ve büyüdüğü şehirdir.
¥
Yolum Bursa’ya düşünce soluğu Emir Sultan Hz.lerinin huzurunda alırım. Geçtiğimiz hafta yolum uğradı ve yine huzurdaydım.
Emir Sultan’ın yanına varınca kim ne yapıyor bilmem ama ben önce kendisiyle uzun uzun sohbet ediyorum.
Dünyadan, Türkiye’den, kendimden anlatıyorum. Özel meselelerimi paylaşıyorum, kendi kendime yaptığım ne kadar konuşma varsa, bunları Sultan Hz.lerinin huzurunda tekrar ediyorum.
Bu yaptığım doğru da olabilir, yanlış da olabilir. Hangisi olursa olsun, ben bu halimden memnunum.
Doğru olduğuna inananlar benim gibi yapsın, yanlış olduğuna inananlar da yapmasın. Ama kimse bu yaptıklarım üzerine hüküm yürütüp, ne kendini ne de başkasını yormasın.
Emir Sultan Hz.lerinin ister makamı olsun, ister kabri olsun, ona yakın olmaktan hoşlanıyor ve sohbet ederek rahatlıyorum.
Tek taraflı da olsa Emir Sultan Hz.leri ile olan dost muhabbetinden sonra bir kul olarak Allah’ıma dua ediyorum.
Ne isteyeceksem, ne dileyeceksem, Allah’tan istiyor, umuyor ve niyazda bulunuyorum. Bilen, gören, işiten ve yaratan Allah her şeye kadirdir çünkü.
¥
Benim için Bursa’da hareket Emir Sultan’dan başlar, Ulu Camii’de noktalanır. İkisinin ortasından geçerken Yeşil Türbe de ziyaret edilir ve dualarla yola revan olunur.
Bu sefer yine aynen böyle nasip oldu. Önce Emir Sultan, sonra Yeşil Türbe, sonra Ulu Camii ve sonra işim.
Malûm bu sene Mehmed Akif yılı. Bu vesileyle çorbada tuzumuz bulunsun babından bir çalışma yapayım diye çeşitli kaynaklar arayışına girmiştim.
Aradığım eserler arasında Mehmed Akif’in can yoldaşı, sırdaşı Merhum Hasan Basri Çantay’ın “Akifnamesi”ni bulamamıştım.
İstanbul’daki, Ankara’daki büyük yayınevlerinde aramama rağmen yoktu. Hâlbuki 2009 yılında yeni baskısı yapılmış ama ya ben bulamıyordum ya kitap tükenmişti.
İşte bu niyetle Bursa kitapçılarının bulunduğu Sönmez İş Merkezi’ne gittim. Sanki Türkiye’de çıkan bütün kitaplar eskisiyle yenisiyle bu çarşıdaydı.
Çarşının girişi ve üç katta aşağısı, tamamen eski ve yeni kitaplarla doluydu. Hiçbir yerde bulamadığınız kitapları bu çarşıda bulabilirsiniz.
Ben de “Akifname”yi hem de 1966 baskısını “Eser Sahaf Kitabevinde” buldum ve pek sevindim.
Osmanlıca eserlerden günümüze kadar kaybolmuş pek çok eseri burada bulmak mümkün.
Kitap meraklıları için Eser Sahaf Kitabevi: 0224 220 90 88
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.