Helal ve haramı ayırt edemeyince
Son zamanlarda pek ilgi gören ulu orta şu sözü herkes severek ve isteyerek kullanıyor.
“Para parayı çeker.” Sanki çok matah bir laf gibi.
Oysa bu ifade, o kadar tehlikeli ki söyleyenin de duyanın da hoşuna gidiyor ama lafın ardının nereye varacağına bakılmıyor.
Şimdi söyleyeceklerim elbet “Müslümanca düşünenler” içindir.
“Para parayı çeker” demek; parayı kullanan kişiyi “paranın kölesi” olarak görmek demektir.
Para insana hâkim olursa, ortada ne helal ne de haram kavramı kalır. İşte, o zaman para parayı çeker ve sahip olmak isteyen herkesi arkasında sürükler.
Ama tersi olur, insan paraya hükmederse, nasıl kazandığını ve nasıl harcaması gerektiğini bilir. Bilir ki, kefenin cebi yoktur.
Böyle insanlar, helal ve haram kavramıyla hemhal olan insanlardır. Rızkın nereden ve nasıl bir nasip olduğunun farkındadırlar.
Bu farkındalık; insanları hayır, hasenat ve iyilik yapmaya sevk eder. Bu yöne sevk olunan kişiler de helal ve haram noktasında duracakları yeri bilirler.
¥
Türkiye’de ve dünyada helal ve haram yiyecek ve içeceklere en çok Yahudiler dikkat eder ve inançlarına göre helal yiyecek tüketirler.
“Yahudiler yiyecek ve içeceklerine bu kadar dikkat ederken, Müslümanlar ne kadar dikkat ediyor” diye merak ettim.
Türkiye’de ve dünyada Müslümanların tüketecekleri yiyecek, içecek ve temizlik maddeleri gibi ürünlere, helal sertifikası veren GİMDES’in faaliyetlerine baktım.
Önce GİMDES hakkında kendi tariflerinden kısa bir bilgi sunayım.
GİMDES; “Helal rızık, hakça kazanç, temiz beslenme, sağlıklı yaşama” ilkesinden hareketle; “yiyecek, içecek, ilaç, temizlik ve kozmetik ürünleri ile temel ihtiyaç maddelerinin ve sağlıkta kullanılan diğer maddelerin helalliğini, temizliğini (hijyenikliğini), insan sağlığına faydalılığını” sağlamayı hedef alır.
“Her yiyecek gıda değildir, her madde helal olmaz, her ilaç şifa vermez, her temizlik maddesi temizleyici değildir” ana temasından hareketle, “Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma kurumudur.”
GİMDES, dünyada ve Türkiye’de pek çok gıda ve ihtiyaç maddesi üreten firmalara, Yahudilerin “Koşer” sertifikası gibi “Helal” sertifikası vermiş ve vermeye devam etmekte.
GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, ömrünü insanlara iyilik etmek üzere sarf etmiş birisidir.
Uzun zamandır da yine; “İnsanlar arasında iyilik iyiliği çeker ve karşılıklı yardımlaşmaya sebep olur” düşüncesiyle, helal gıda sertifikalarıyla uğraşıyor.
¥
Doğrusu çalışmalarını dinleyip izledikten sonra helal yiyecekler tükettiğini zanneden ben bile yarı yolda kaldım.
Anladım ki, helal ve haram söylemlerimiz slogandan öte geçmiyor.
Nefse hâkim olabilmek için mideye hâkim olmak gerekiyor. Bu hâkimiyette helal yemekten geçiyor.
“Peki, ne yapabiliriz” diyenler, GİMDES’in verdiği helal sertifikalı yiyecekleri tüketmeli. Başka ne diyeyim. www.gimdes.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.