Ömrümün Bereketi: 1
Bu haftaki kitabımız Kubbealtı Neşriyat’tan. Eserin yazarı ise M. Uğur Derman.
Uğur Derman; kültür, sanat, tarih, edebiyat ve bunların hepsini “edeb” ölçüsü içerisinde yaşayan, yazan, anlatan, dinleyen herkesin sevip hürmet ettiği bir hocamızdır.
Uğur Derman hoca için; başta hat sanatımız olmak üzere, milletimizin ruhunu aksettiren tüm değer yargılarımızın ayaklı kütüphanesi ya da hafızası denilmektedir.
Hoca, 1963-2009 yılları arasında çeşitli dergi ve kitaplara yazdığı makalelerini topladığı; “Ömrümün Bereketi-I” adlı kitabında; milli mefkuremizi nesilden nesillere aktaranları anlatmış.
Ayrıca 50. sanat yılına denk gelen bu eserde, daha çok gelenekli sanatlarımız ve kültür hayatımızla ilgili her biri bir hazine niteliğinde yazılara yer verilmiş.
Bir İstanbul beyefendisi olan Uğur hocamız, eseri hakkında şunları söylemekte:
“Bu kitabı, hayatımın neredeyse yarım asırlık devresini kapsadığı için; ‘Ömrümün Bereketi: 1’ olarak isimlendirmeyi münasip gördüm.”
‘Ömrümün Bereketi: 1’ başlığının sonunda ‘1’ rakamı var. Eğer yazdıklarımız ilgi görürse ardından ikincisinin de neşredilebileceği iması gizlidir.
Ancak bu hususta bizim değil, aziz okurlarımızın kararı esastır.”
¥
Eserde muhtelif tarihlerde kaleme alınan makalelerin yanı sıra her biri ilk defa basılan fotoğraflara da yer verilmiş.
Yaklaşık beş yüz makale içerisinden seçilerek hazırlanan eserde, yaşadıkları dönemlerde milli ve manevi düşünceleriyle damgasını vuran düşünce ve fikir adamlarımızla ilgili hatıralar dikkat çekici.
Bunlardan; Süheyl Ünver, Rikkat Kunt, Hezarfen Edhem Efendi, Hamid Aytaç, Mustafa Düzgünman, İbnülemin Mahmud Kemal İnal, Mahir İz, Fethi Gemuhluoğlu, Hoca Ali Rıza ve Halim Özyazıcı gibi isimler başta gelenlerden.
¥
“2009 Yılı Cumhurbaşkanlığı kültür ve sanat büyük ödülü sahibi Uğur Derman Kimdir” sorusuna da cevap vermeli.
5 Şubat 1935 günü Bandırma’da dünyaya gelen Uğur Derman, Haydarpaşa Lisesi’nden sonra 1960 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Eczacılık Okulu’ndan mezun olur.
Bu tarihlerde Necmeddin Okyay’dan başka, Mahir İz (1895-1974), Dr. Süheyl Ünver (1898-1986), Halim Özyazıcı (1898-1964) ve Macid Ayral (1891-1961) gibi hocalardan istifade eder.
1963–1978 yılları arasında Taksim Gümüşsuyu semtinde eczacılık yapar. Rahmetli Fethi Gemuhluoğlu’nun (1922-1977) vefatı üzerine, onun yerine Türkpetrol Vakfı’nın yönetimini üstlenir. (1977-2006)
1980-1999 yılları arasında İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) sanat danışmanlığında bulunur.
İlmin insanlığa ait bir emanet olduğunu bilen Uğur hocamız, aynı zamanda 1961 yılından bu yana müstakil eserler başta olmak üzere, tebliğler ile Türk Ansiklopedisi ve TDV İslam Ansiklopedisi’ne maddeler yazar.
Uğur Derman hoca, 1997 yılında MSÜ Senatosu tarafından öğretim üyeliğine kabul edilerek kendisine fahrî profesör unvanı verilir.
Eser hakkında bilgi için: Kubbealtı Neşriyat 0212 - 516 23 56
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.