Son anda vazgeçiyorum
Otuz yaşında bir ev kızıyım. Ablacığım bugüne kadar bir çok kısmetim çıktı ama hiç birini kabul etmedim. Ailem olsun diyor, ben de gelen şahsı beğeniyorum ama son anda çocuğa bir kusur buluyor ve vazgeçiyorum. Bu konuda ailemle anlaşamıyoruz. Onlar, iyi bir Müslüman olsun yeter diyorlar. Ama ben, yakışıklı, zengin, kültürlü, kariyer sahibi de olsun istiyorum. Böyle biri gelirse zaten onu dine çevirmem zor olmaz... Bana gelenlerin kimisi yakışıklı ama fakir, kimisi kültürlü ama çirkin oluyor... Benim bu isteklerimi belki yadırgayacaksınız ama hayatta bir kere evleneceğim neden en iyisini tercih etmeyeyim ki?
Ben üniversiteyi kazanamadım ama çok kitap okudum. Ayrıca fiziğim de fena değil. Evleneceğim kişinin beni taşıyabilmesi gerekir. Bunun için, ilk şart olarak özellikle kariyer sahibi ve kültürlü olmasını istiyorum.
Annemle bu konuda sık sık tartışıyoruz. Bana "bu gidişle evde kalacaksın, biran önce evlen yuvanı kur" diyor. Anneme biraz hak veriyorum çünkü yaşıtlarım evlendi ve çocukları oldu ben hâlâ bekarım. Bu konuda bana neler tavsiye edersiniz? H. G.
Ailenizin görüşlerini alın
Evlilik konusunda ailenin görüşlerini de dikkate alırsan daha doğru karar verebilirsin diye düşünüyorum. Annenin söylediği gibi, evlilikte esas alacağımız birinci nokta, eş adayının iyi bir insan yani dindar biri olmasıdır. Daha sonra bunu, müşterek ilgi alanları, gelecekle ilgili beklentiler takip eder. Bunun dışındakiler ise bir yerde teferruattır. Oysa sen, son sıralarda yer alabilecek kriterleri en başa alıyorsun. Dolayısıyla, evliliğe gidecek yolları bir yerde kendin tıkamış oluyorsun. Bir çok kere şahit olmuşuzdur ki, eş seçiminde sadece maddi beklentileri dikkate alan kişiler evlendikten sonra büyük sıkıntılar yaşamışlardır. Evleneceğiniz insanda ilk bakacağınız şey, güzel ahlak olursa, evliliğinizde huzur bulursunuz. Bunun dışında kalanları el ele verip birlikte kazanabilirsiniz. Efendimiz (sav) bir hadisinde şöyle der. Kadınlarla dört haslet üzerine nikah olunur. Birincisi zenginliği, ikincisi asaleti, üçüncüsü güzelliği dördüncü de güzel ahlakıdır, siz güzel ahlaklı olanı tercih ediniz" Selam ve dua ile.
Seneye yine sınava gireceğim
Fatma abla, ben üç yıldan beri üniversite sınavlarına giriyorum ve kazanamıyorum. Bundan kendimi sürekli suçluyorum. Akrabalar kendi çocuklarının başarılarını anlatarak beni komplekse sokmaya çalışıyor. Bu yıl yine sınava girdim ama bir yere yerleşemedim. Artık başarısız bir öğrenci olduğuma inandım. Sınıfın en tembelleri bile üniversite kazandı ben ortalıklarda dolaşıyorum. Can sıkıntısından ne kadar kurs varsa yazıldım bari buralarda bir şeyler yapayım istiyorum.
Annem, "bari okumayacaksın, evlen de evinin hanımı ol" diyor. Çok kanıma dokunuyor. Önümüzdeki yıl için, kuaförlük kursuna da yazıldım. Geçen yaz biraz çalışmıştım. Zevkli bir iş, bu işi de çok sevdim. Stres atmaya birebir... Mahallenin kadınları geldiler onların saçlarını yaptım. İyice bunaldığım zamanlarda saçımın modelini değiştiriyorum, biraz rahatlatıyor.
Seneye yine sınava gireceğim artık bu kez de kazanamazsam annemin söylediği gibi evleneceğim. Ama bunu düşünmek bile içimi buruyor. Ablacığım, acaba ben neden başarısız biri oldum? L. K.
Sorun nereden kaynaklanıyor
Öğrenciler, çalışırken doğru metot seçmediklerinde ya da sınav esnasında aşırı heyecana kapıldıklarında istenilen sonucu alamayabiliyorlar. Bu durumda, sorunun nereden kaynaklandığını bulmak ve çözüme odaklanmak gerekir.
İfadenden anladığıma göre, istediğin sonuca ulaşamayınca çeşitli kurslara giderek bunu telafi etmeye çalışıyorsun. Sana öncelikle, enerjini derslerine vermeni ve üniversiteye girdikten sonra kurslara yönelmeni tavsiye ederim. Bu süre içinde tercihlerini yeniden gözden geçir, gerekirse standartlarını biraz düşür... İlgi alanına uygun olan herhangi bir bölümü de tercih edebilirsin diye düşünüyorum. Bir de sınav öncesi olumsuz bir senaryo canlandırarak motivasyonunu düşürme, eğer beklediğin sonuca ulaşamazsan alternatiflerinin de olduğunu bil.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.