İyi ki kitaplar var
Bu haftaki eserlerimiz Timaş Yayınları’ndan. Son çıkan kitaplar arasından seçebildiğim ilk eserin adı; “Bulutları Delen Kartal.”
Düşünce ve tefekkür dünyamızın kartalı Cemil Meriç ile yapılan konuşmalar bir araya getirilmiş. Mustafa Armağan ile Sezai Coşkun hazırlamışlar.
Çağımızın sancılı ve tutkulu düşünürlerinden Cemil Meriç’in külliyatı, bugün için olduğu kadar gelecek için de gerçek bir kültür hazinesi niteliğinde.
Yakın tarihimizin tavan arasına itilmiş söyleşileri, teyp bantlarında, gazete ve dergilerin sararmış sayfalarında unutulan konuşmaları ile ders notları okuyucuyla buluşuyor.
*
İkinci eser; İlber Ortaylı’nın “Defterimden Portreler” adını taşıyor. Ortaylı özel defterini okuyucularıyla paylaşıyor.
Tarihe yön veren kişileri kaleme alan İlber Ortaylı, eseri hakkında okuyucuya şu mesajı veriyor:
“Her zaman tarih portreleri kaleme almayı sevdim. Portre çizmek başlı başına bir sanattır. Ayrıntılı bilgilerle çizilen büyük tarihi portreler bizim tarihçiliğimizde mevcut değil.
Sebebi açık, sanatçı değiliz. Bir tarihi kişiliği çizmek için her şeyden evvel edebiyatçı olmak, öyle bir gelenekten gelmek lazım.”
Bu nedenle benim girişimim bir eskizdir, okuyucunun tepkisini bekliyorum.”
*
Üçüncü eser; “1915 Osmanlı Ermenilerine Ne Oldu” adını taşıyor. Çarpıtılan, değiştirilen tarihin yazarı Guenter Lewy.
Eserin yayınlandığı günden beri Ermeni meselesi üzerine en çok tartışılan kitaplardan biri haline gelen Lewy’nin eseri, şimdiye dek yayınlanan kitaplardan birçok açıdan farklı.
Öncelikle 1915 ve öncesinde yaşanılanları kronolojik olarak ele alan yazar, iki tarafı da tarafsız bir hakem gibi eleştirerek, tarafların ileri sürdükleri kaynakları titizlikle incelemiş, bunu yaparken her iki tarafın da duygusal deneyimlerine saygı duymuş.
Eserin ne kadar objektif bir gözle yazıldığını şuradan anlıyoruz. Çünkü kitaptan batıda hiç söz edilmiyor ve yazar Ermeniler tarafından sürekli hakaretlere uğruyormuş.
*
Dördüncü eser; “Yitip Giden İstanbul” ismini taşıyor.
Önder Kaya’nın kaleme aldığı kitapta, İstanbul’un kaybolan önemli yapıları ile unutulan kıymetli şahısların hikâyeleri, akıcı bir üslupla dile getirilmiş.
Mesela bazı yapılar: Şehzade Aşhanesi, Ahi Çelebi Camii, Amcazade Yalısı, Cellât Mezarlığı, Ayastefanos Anıtı, Beyazıd Yangın Kulesi, Ayaspaşa Mezarlığı, Revani Çelebi Camii, Darüşşafaka gibi.
*
Ve kitabın hası, yani herkese lazım olacak beşinci eser ise; “Şifaü’l Esrar” adını taşıyor.
Seyyid Yahya Şirvani’nin kaleme aldığı kitap, “Sufi Yolunun Sırlarını” anlatıyor. Eseri yayına hazırlayan isim ise Doç. Dr. Mehmet Rıhtım.
Aldatmayan saf hakikatten bahseden “Şifaü’l Esrar” ruhumuzu, kalbimizi ve düşüncemizi temizleme, arıtma ve arındırma yollarını gösteriyor.
Şifaü’l Esrar; Kur’an ve Hz. Muhammed (s.a.v.)’in nurlu yolundan dosdoğru giderek, İmam Buhari’den İmam Ebu Hanife’ye, Hz. Ali’den Cafer-i Sadık’a, Nizami Gencevi’den Mevlana’ya, Ahmed Yesevi’den Yunus Emre’ye, Sühreverdi’den Şems-i Tebrizi’ye uzanan sağlam ve sahih bir medeniyet dünyasını anlatıyor. (Timaş Yayınları 0212 511 24 24)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.