Taçlı davet
Londra'ya bugüne kadar en az 10 kez gittim ama ilkini unutamam. 1987'de dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ziyaretine eşlik etmiştim. Bir grup gazeteciyle birlikte.
İlk Londra gezimi unutamam; çünkü, o benim hayatımda ikinci kez yurt dışına çıkışımdı.
Ondan önce 1976'da Almanya'ya gitmiştim. Alman devletinin davetiyle. Ama askerlik yapmadığım için Başbakan Süleyman Demirel'in özel izni ve kefaletiyle sadece 15 günlük pasaport alabilmiştim.
Evren'le Londra'ya ise Başbakan Turgut Özal'ın o tarihte bedelli yasası çıkarması sayesinde gidebildim.
Yaşım nedeniyle çifte bedel ödeyip askerlikten muaf tutuldum ve ilk işim pasaport almak oldu.
Evren'in 12-15 Kasım 1987 tarihlerinde yaptığı Londra gezisi bir "Devlet ziyareti"ydi.
İngiltere yılda ancak iki "Devlet ziyareti"ne imkân sağlıyor. Biri ilkbaharda, diğeri sonbaharda.
Bu yıl, ilkbahardaki "Devlet ziyareti"nin konuğu ABD Başkanı Barack Obama oldu. Londra, sonbahardaki "Devlet ziyareti"nde ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ağırlayacak.
Böylece Evren'den bu yana ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanı, İngiltere'ye "Devlet ziyareti" yapmış olacak.
***
Çankaya'ya davetin öyküsü ilginç.
Londra Büyükelçimiz Ünal Çeviköz, bu yıl başlarında İngiltere'nin Ankara'daki Büyükelçisi David Reddaway'i arayıp, "İkimizin de kariyerinde iz bırakacak bir ortak girişime ne dersin" diye sordu. Sonra da açtı: "Cumhurbaşkanımız Gül'ün Londra'ya devlet ziyareti yapmasını sağlayabilir miyiz?"
Reddaway kendi bakanlığıyla temasa geçti. Bakanlık, Buckingham Sarayı'nda nabız yokladı.
Cevap olumluydu. Çeviköz müjdeyi Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve meslektaşı Hüseyin Avni Karslıoğlu'na (Birkaç haftaya kadar Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi olarak göreve başlayacak uzun saçlı ve küpeli diplomatımız) Ankara Hipodromu'ndaki 19 Mayıs törenleri sırasında verdi. "Aman" dedi, "Vakit kaybetmeyelim. 24 saat içinde yanıt vermemiz gerekiyor."
Gül hemen o gece kabul etti, ertesi sabah resmi yazı gönderildi. İngilizler de Kraliçe 2'nci Elizabeth'in imzasıyla resmi davet mektubunu Çankaya'ya ulaştırdılar. Böylece Gül'ün 22-24 Kasım 2011 tarihlerinde "Devlet ziyareti"nin konuğu olarak Londra'da ağırlanması kesinleşti.
***
Gül bu ziyareti sırasında Kraliçe 2'nci Elizabeth'in ikametgahı olan Buckingham Sarayı'nda kalacak. Programında üç konuşma yapması öngörülüyor: Buckingham Sarayı'ndaki akşam yemeğinde, Lord Mayor'un vereceği davette ve Plymouth'daki deniz üssünde. En çok üçüncü konuşma merak ediliyor. Çünkü ilk iki konuşmanın içeriği ekonomi ağırlıklı olacak. Plymouth'ta ise Gül'ün "Arap Baharı", yani Arap coğrafyasındaki ve İslam dünyasındaki değişim rüzgarlarıyla ilgili siyasal-diplomatik mesajlar vermesi bekleniyor.
***
Gül'ün bir zamanlar öğrenci olarak yaşadığı Londra'ya "Devlet ziyareti konuğu" olarak dönmesi, hiç kuşkusuz kendisi ve ailesi için çok hoş bir duygu, Türkiye için de bir onur jesti olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.