Yeni Anayasa için pratik bir yöntem
Geçenlerde Çemberlitaş'taki Birlik Vakfı'nda "Anayasa Bağlamında Kürt Sorunu" konulu bir sohbet yaptık.
Dinleyiciler elbette "pratik" öneriler duymak istiyor. Benimki basit: Etnik kimliği sorulduğunda, "Kürdüm..." diyen bir kişi... Hiç kuşkusuz şu an yürürlükte olan 1982 Anayasası'nı okuduğunda, aşağılandığını hissedecektir.
O halde Yeni Anayasa konusunda yapılması gereken belli: "Kürdüm...", "Lazım...", "Çerkesim...", "Boşnağım..." diyen makul insanlara metni okutun... Kendilerini ikinci sınıf vatandaş olarak görmüyorlarsa, meselenin çoğu çözülmüş demektir. Peki böyle bir metin nasıl yazılır? O da zor sayılmaz: 1) Türkiye'de yaşayan halkların hepsinin adını saymak pratik bir yol değil... O halde en iyisi Yeni Anayasa'daki söylemin "genel" olması.
2) Sıfatlardan arınmış bir metin olmalı Yeni Anayasa... "Yüce, ulu, ebedi, ölümsüz" gibi hamasi laflar atılmalı.
3) Tabii bir de vatandaşı, belli bir siyasi ideolojiyi benimsemeye zorlamamalı... 82 Anayasası bizim "Atatürk milliyetçisi" olmamızı istiyor. Yani sadece milliyetçi olmak bile yetmiyor; ille Atatürk milliyetçisi olacaksınız...
82'yi hazırlayanlar tam sopalık adamlardı: Sana ne benim siyasi görüşümden! Sosyalist olurum, liberal olurum, ümmetçi olurum... Fikrimin kâhyası mısın?
Demek ki Yeni Anayasa'yı farklı görüşlerden insanlara da okutmak gerekir. Bir siyasi ideolojinin empoze edilip edilmediğini denetlesinler.
"Ben yazayım sen oku... Sen yaz, ben okuyayım": Basit, kolay, pratik bir yöntem değil mi?