Vatandaşın Anıtkabir'in içinde fotoğraf çekmesi niye yasak?
Salı günü, "Meclis gibi Anıtkabir de vesayetçilerin elinden kurtarılmalıdır" dedim ya... Bunun üzerine çok ilginç mesajlar geldi.
Okurumuz Murat Yazıcıoğlu'nun başına gelen olay, basit ama can sıkıcı. Okuyalım:
"Anıtkabir yazınız bana 3 sene önce başımıza gelen bir olayı hatırlattı...
Anıtkabir'i 8 yaşındaki oğlumla beraber ziyaret ettik. Çocuklar için bir defter konmuş. (...)
"Oğlumun da bir şeyler yazmasını istedim. Oğlum yazarken resmini çekmek istedim. Hemen 2 görevli geldi ve fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söylediler.
"Halkın gezmesi için açılmış bir koridorda resim çekmenin tehlikesi nedir anlamadım. Halbuki çok güzel bir hatıra olacaktı.
Basit bir olay belki ama sizinle, kendi yorumumu yapmadan, paylaşmak istedim."
***
Bunun adı halk arasında asker kafasıdır. Neyin, niye yasak olduğunu kendileri de pek bilmez. Komutanın biri fi tarihinde yasaklamıştır. Hâlâ o yasak devam etmektedir işte...
Askerleri "zehirlediği" için "yemek kazanına" ceza kesen bir zihniyet bu...
İmkân olsa da birliklerdeki nöbet yerleri baştan aşağıya denetlense... Sonucu şimdiden söyleyeyim: Nöbet tutulması gereksiz sürüyle yer bulunacaktır.
Çünkü (faraza) 10 yıl önce orada nahoş bir olay meydana gelmiştir. Delillere kimse dokunmasın diye komutan nöbetçi dikmiştir.
Olay kapanır ama ya komutan unuttuğu ya da tayin olduğu için orada nöbet tutulmaya devam edilir.
***
Tabii Anıtkabir gibi bir yerde vatandaşın fotoğraf çekememesi sembolik açıdan önemli bir olay.
Anıtkabir'i askeri bölge ilan ettiklerini gösteriyor. Çok da haksız değiller çünkü "Anıtkabir Komutanlığı" var.
Askeri bölgelerde siviller fotoğraf çekemediğine göre Anıtkabir'de çekilmesine izin verilmemesi de normal.
"Normal" fakat "saçma" bir normallik bu: Anıtkabir niye asker bölge olsun ki? Ama görevi "komutana" verirseniz, işte böyle olmadık kararlar alabilir.
***
"Anıtkabir hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin..." bir yönetmelik var. Komutanlığın görevleri arasında "Anıtkabir'de fotoğraf ve film çekme esaslarını saptamak" da bulunuyor. (8'inci maddenin 'h' bendi.)
Komutan vatandaşın fotoğraf çekmesini yasaklamış. Yetkisi var mı? "Düz bir bakışla" var tabii...
Ama aslında yok! Çünkü yine 8'inci maddenin 'i' bendi, "Atatürk ve Anıtkabir konusunda araştırma yapan kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmak; bilimsel ve teknik araştırmalarda yardımcı olmak" diyor.
Yani komutan, vatandaşa yardımcı olmak zorunda. "Yetkim var, fotoğraf çekimini yasakladım" demesi, 8'inci maddenin bir sonraki 'i' bendiyle çelişiyor.
O komutanı orada "yasakçılık" yapması için değil, "kolaylık ve düzen sağlaması" için görevlendirdikleri yönetmeliğin üslubundan anlaşılıyor.
Komutan vatandaşın fotoğraf çekimini "yasaklayamaz", ancak "düzenler".
Fotoğraf çekeceğim diye etrafı kırıp dökmelerini engeller... Ne bileyim mesela aletli edevatlı, ışıklı, motorlu "özel bir çekim" olacaktır. Gün ve saat verir.
Bunları yazdık ya... "Her yerde yasak değil, şöyle de böyle" diye açıklama yaparlar. Açıklamayı bize değil çocuğunun fotoğrafını çekemeyen vatandaşa yapsınlar.
Not: Askeri bölgede fotoğraf çekmek niye yasak? Sebep çok... Sakın bunlardan biri de, mesela yaz aylarında muhteşem bir havuzun çevresinde güneşlenen hanımlar olmasın?
Günümüzün yüksek binaları "görmememiz gereken" şeylere şahit olmamızı sağlıyor.