Kemal Deniz ve Kitapları
Dünya milletleri içerisinde sözlü kültürü, yazılı kültüründen daha zengin olan tek millet, belki de biziz.
Bunun sebebi; “gök kubbenin altında boşa söz söylenmemesi” için söze önem vermemiz olsa gerektir.
“Sık eleyip ince dokumak” ya da “Kırk ölçüp bir biçmek” gibi ikazlardan dolayı, iyi söze önem verip, kem sözlerin yazıya geçmemesi içindir.
Ata sözlerimiz, masallarımız, hikâyelerimiz, efsanelerimiz de zaten öyle değil midir? Sözlü kültürümüzün zenginliğine baktığımızda, karşımıza genelde insan ve iyilikleri çıkar.
Anadolu’muzun her karışı, bu anlamda çok zengin sözlü ve yazılı kültüre sahiptir. Lakin günümüzde insani değerlerin hızla zayıflaması sebebiyle, pek çok sözlü ve yazılı kültürümüz, maalesef yok olmayı sürdürmektedir.
İşte bu yok oluşa direnen isimlerden birisi de Malatyalı yazar, edebiyatçı ve öğretmen Kemal Deniz’dir.
Kemal Deniz; yaşı, tecrübesi, bilgi birikimi, eğitimi ve insan ilişkileriyle, Malatya’nın sözlü ve yazılı edebiyatına hizmet eden önemli simalardan birisidir.
Bu manada; “Özünde insan olup da paylaşılmayan sözlerle okunmayan yazılar, kul hakkıdır” diyerek, pek çok esere imza atmış. Onlardan bazılarını paylaşmak istiyorum.
.............................
Kemal Deniz’in, Malatya Araştırmaları Derneği adına Selim Emiroğlu ve Ramazan Çiftlikçi ile hazırladıkları ilk eserin adı; “Masal Babası Eflatun Cem Güney’in” hayatı, sanatı ve eserleri.
Eflatun Cem Güney, 1896 Malatya Hekimhan’da doğar 1981 yılında vefat eder. Eflatun Cem Güney, bir masal kahramanı gibi elinde demir asa, ayağında demir çarık, köy köy, kasaba kasaba dolaşan, tandır başlarında masal analarını, aşık kahvehanelerinde hikayeci aşıkları dinleyen, cönkleri, yazmaları ve eski vesikaları tarayan Eflatun Cem Güney, gözlerini kaybedeceği güne kadar durmak dinlenmek bilmeden çalışır.
Kemal Deniz ve arkadaşarı bu kitapta, Eflatun Cem Güney’in kaleme aldığı eserlerin tamamını teker teker incelemişler.
Özellikle masal, efsane, hikâye ve fıkralar üzerinde yoğunlaşmış ve ortaya güzel bir eser çıkarmışlar.
Yine Malatya Araştırmaları Derneği adına Kemal Deniz ve Ramazan Çiftlikçi’nin hazırladığı bir başka eser ise; “Hekimhanlı Aşık Sadık Baba’nın” sözlü ve yazılı edebiyatımıza katkılarını örneklerle anlatmışlar.
Sadık Baba’dan bir dörtlükte buraya alalım.
Bazen adam düştüğünü aramaz
Aslı zat olandan fitne türemez
Edepsizlik hiç bir şeye yaramaz
Bir mümine namus ile ar gerek.
..........................
Kemal Deniz’in ayrıca üç şiir kitabı var. İlki, “Kalabalık Yalnızlık.” İkincisi “Dipsiz Umman.” Üçüncüsü ise “Kırmızı Karanlık.”
Şiiri sevenlerin sevdikleri şiirler elbet farklı farklıdır. Lakin Kemal Deniz’in bütün şiirleri, yaşanmış hadiselerle örülü olduğu için hemen herkesin sevebileceği şiirler olmuş.
Yani şiirlerde hayal yok. Yaşanmış ve şahitlik edilmiş hayatlar var.
Eserler hakkında bilgi için; Malatya;
0422 324 44 44
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.