İnsan olmak kolay değil 1
Kuyuya düşen leşi çıkarmadan kuyuyu temizlemeniz mümkün olamaz. Bu durumda yapacağınız ilk iş, kuyuya inmek ve leşi çıkarmak sonra da fıkhi usullere göre belirlenmiş miktarda suyu kuyudan alarak gerekli temizliği sağlamaktır. Tıpkı bunun gibi devam eden bir kötülüğü önleyebilmek için de, kötülüğe giden yolu kesmek ve bu konuda önlem almak gerekir. Aksi takdirde yapılan çalışmalar kuyudaki leşi çıkarmadan kuyunun temizlenmesini beklemek gibi olur ki, bu beyhude bir çabadır. Son yıllarda gayri meşru ilişkilerin sıradanlaşması ve bu ilişkilerden doğan çocukların sorunları gündeme geliyor. Ancak zinaya teşvik eden unsurların önü kesilmediğinden ne çözüme gidebiliyoruz ne de sorunun kaynağına inebiliyoruz.
Avrupa ve ABD'de çocuk denecek yaştaki kızlar evlilik dışı çocuk sahibi oluyor ve bu çocukların sorunları gündemdeki yerini koruyor. Danimarka ve İsveçli bebeklerin neredeyse yarısından çoğu evlilik dışı dünyaya gelmiştir. Fransa ve İngiltere'de üç çocuktan biri gayri meşru ilişkiler sonucu doğuyor.
Kültürel doku olarak aile değerlerinin önemine vurgu yapsak da, modern esintiler bizim mahalleyi de etki altına alıyor. Artık gayri meşru ilişkiler ve flört, Allah'ın koyduğu sınırların ihlali ve bu konuda sınır tanımamak Müslüman olduğunu iddia eden bizim toplumumuzda da sıradanlaşıyor.
Bilindiği üzere şu günlerde, Konya Saadet Partisi İl Başkanlığı tarafından "Zina suç sayılsın" sloganıyla bir imza kampanyası başlatıldı. Zinanın tekrar suç kapsamına alınması için başlatılan kampanya, toplumun içine düştüğü duruma parmak basıyor. İnsani duyarlılık taşıyan her kişi bu kampanyaya destek vermelidir.
Allah Müslümanlara, iyiliğe teşvik etmeyi ve kötülüğe mani olmayı emrediyor. "Onlar Allah'ı ve ahireti tasdik eder, iyiliği yapar kötülükleri önler ve hayırlı işlere yarışırcasına koşarlar. İşte onlar Salihlerdendir"( Ali İmran 3/114)
Olaya sosyolojik olarak bakıldığında, birey ve toplumların bir etkileşim içinde olduğu görülür. Ancak Allah'ın emir ve yasakları bütün çağlara ve çağlar ötesine hitap ettiğinden insanın vahyin kuşatıcılığına ihtiyacı vardır. Zira Allah, her ferde insan olarak kalmayı ve insan olarak ölmeyi emrediyor.
Araştırmalar, modernleşme ile suç arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteriyor. Modern kültür, sadece bireyi değil aile kurumunu ve özellikle de gençlerin saf ve temiz duygularını de dejenere etti. Kutsalın hayattan uzaklaştırılması ise kimlik ve kişilik sorunlarını beraberinde getirdi. "Özgürlüğümü yaşıyorum" sloganıyla ortaya çıkan modern birey, kul olma sorumluluğundan uzaklaştı. Çünkü din sosyal bir kontrol mekanizma işlevi görüyordu . Bu mekanizma sayesinde, değerlerin korunması sağlanıyor ve bireyler insan kalma şerefini taşıyorlardı. Fakat, insan kutsallarından uzaklaşmakla özünden de uzaklaşmış oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.