Bankaların kar, aktif, mevduat ve kredileri
Geçtiğimiz hafta itibarıyla tüm bankalar bağımsız denetim raporlarını açıkladılar. Şube sayısı 100ün üzerindeki 17 mevduat ve katılım bankasının temel kalemlerde elde ettiği sonuçlar şöyle..
Bankalar bu yılın ilk üç ayında şube başına ortalama 470 bin TL, personel başına da 25 bin TL net kar elde ettiler. Şube başına en çok kar 936 bin TL ile Garanti Bankasına aitken en düşük şube başı kar ise 181 bin TL ile HSBCde gerçekleşti. Kuveyt Türk, Yapı Kredi, İş Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Denizbank, Akbank ve Garanti ortalamayı yakalayan yahut ortalamanın üzerinde şube başı net kar elde eden bankalar oldular.
Net kar artışında bu büyük 17 bankanın ortalaması % 6 oldu. Beş banka geçen yılın ilk üç ayında elde ettiği net karı koruyamadı, en fazla erime HSBCde gerçekleşti, net karı %32 azaldı. Net karı azalan diğerleri Finansbank, Akbank, Yapı Kredi ve Albaraka.
Merkez Bankasının bazı düzenlemelerinden sonra bankaların altın hesaplarına ilgileri de arttı. Akbank, Ziraat ve Vakıfbank ilk kez kıymetli maden depo hesapları açtılar bu yıl. Şu an sadece ING kaldı kıymetli maden depo hesabı olmayan banka. Altın hesaplarda iki milyar TL ve üzeri altını olan dört banka var, zirve yarışı içindeki bu dört banka sırasıyla İş Bankası, Garanti, Halk Bank ve Kuveyt Türk
Finansbank ve Bank Asya bu dönemde mevcut altınlarını en çok arttıran bankalar oldu.
Son bir yılda büyüklüğünü en çok arttıran bankalar ise sırasıyla aktifini %44 arttıran Kuveyt Türk, %30 ile Denizbank ve %24 ile Vakıfbank oldu. Son aktif büyüklük sıralamalarına göre Türkiyenin en büyük ilk üç özel bankası İş, Garanti ve Akbank oldu..
İlk çeyrekte en zorlanılan başlıklardan biri şüphesiz mevduat idi. Sektördeki toplam mevduat 2011 yıl sonundan geçtiğimiz Mart sonuna kadar değişmedi denebilir. Bu dönemde mevduatta en başarılı bankalar Denizbank, ING ve Vakıfbank oldu. Mevduatı artmak bir yana eriyen bankalar da oldu, en çok mevduat erimesi sırasıyla Ziraat Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredide oldu.
Son olarak krediler..Kredilerde en çok artışı Albaraka, Akbank ve Vakıfbank elde etti. Kredilerde frene basan banka olarak Ziraat Bankası dikkat çekiyor.
Bu veriler konsolide olmayan finansal tablo verileri. Şube sayısı 100ün üzerindeki 17 banka şunlar: Akbank, Albaraka, Asya, Denizbank, Finansbank, Garanti, Halkbank, HSBC, ING, İş, Kuveyt Türk, Şekerbank, TEB, Türkiye Finans, Vakıfbank, Yapıkredi, Ziraat.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.