Su Uyur, Sosyal Medya Uyumaz!
Sosyal medyanın gücünün her geçen gün arttığını, yalan yanlış bilgilerin etrafta dolaştığını iyice anlamamız gerekiyor.
Eğitim sistemiyle oynaya oynaya gelinen son noktada, okuduğunu anlamadan doğru kabul eden, muhakeme etmeyen bir okumuş ordusu yetiştiği için sosyal medyada at oynatanların işleri daha kolay oluyor.
Nasıl olmasın ki? Bol bol dizi seyreden, hayatı seçenekleri işaretleyerek yaşayan, okuyup üzerinde düşünmeyen öğretimliden daha ne beklenebilir ki?
Cüneyt Zapsu’nun Başbakan’ın danışmanlığını bırakmasının, BİM mağazalarını satmasının üzerinden uzunca bir zaman geçmesine rağmen sosyal medyada hükümete saldırırken hala kullanılıyor olması ve bunların paylaşılıyor olması sizi endişelendirmiyor mu?
Söz konusu Atatürk olunca her gönderiyi paylaşanlar hiç merak edip “paylaştığım bilgi doğru mu?” diye düşündü mü acaba?
Mesela “7 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir’de Mustafa Kemal Atatürk’ün camide minberden Cuma günü cemaate hutbe okuduğunu! Ve hutbe okuyan ilk ve tek Cumhurbaşkanı olduğunu biliyor muydunuz?” gönderisindeki yanlışlıklara rağmen beğenen ve paylaşanlara ne demeli?
Düşünün…
Kim Milyoner olmak ister? yarışma programında son soru. Bildin soruyu aldın parayı anları yani. “İstanbul’u kim fethetti?” sorusunu duyunca yüzünüz güldü. Ardından da “Fatih Sultan Mehmet.” cevabını verdiniz. Para cepte mi yoksa…
Yanıtınız II. Mehmet ise milyoner oldunuz.
Bu örnekten yola çıkarak sosyal medyada paylaşılan yukarıdaki metindeki hataları da siz buluverin.
Genelkurmay Başkanı’nın, Başkomutanına yani Cumhurbaşkanı’na asker selamı vermesini bile Özel’i küçük düşürerek Silivri’dekileri aklamak için kullananların gönderimini “doğru” diyerek onaylayanları gördükçe Aziz Nesin’in sözleri aklıma geliyor ve hemen kovuyorum. Çünkü 10. Yıl Nutku’nda ne diyor: “Türk Milleti zekidir…”
Sınavlara hazırlanırken bari okuduğunu anlama, ana fikri bulma çalışmaları yapılıyordu dershanelerde. Onlar da tarih olacak.
Artık çocuklarınıza 4x4x4’de seçmeli ders olarak okutulacak Medya Okur Yazarlığı’nı seçersiniz.
“Suyun uyur düşman uyumaz sözünün sosyal medyaya yansıması” konulu bir kompozisyon yazdırsak mı öğrencilere? Ne dersiniz?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.