Bu ölçülere her zaman muhtacız
Kurân hizmetlerinin selâmeti haktan, hizmet ehlinden yana olmak, bazı prensipleri özümsemek, benimsemek ve o yönde çalışmaktan geçer. Her zaman, hepimizin muhtaç olduğu ve titizlikle uygulamamız gereken temel prensipler vardır. Özellikle ehl-i dünyanın hafiyeleri (ajanları) ve propagandacılarının kafaları karıştırdığı, fitne ve fesat sokmaya çalıştığı devrelerde daha da muhtacız.
En önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:
* Bu dünyaya imtihan olmaya geldik. Allah bizi her şeyle imtihan ediyor: Annemiz, babamız, çocuğumuz, kardeşimiz, akrabamız, komşularımız
Ve hizmet ehli veya ehil olmayanlarla da imtihan ediyor. Tesanüdümüz, yekdiğerimize karşı muâmelemiz, değerlendirmelerimiz vs. ile
* İnsanız, zaaflarımız var. Kişi ve hadiseleri hissî, nefsî, indî, tarafgir olarak mı değerlendiriyoruz? Yoksa, Üstadın Risale-i Nurda ortaya koyduğu Kurânî ve Nebevî ölçüleri esas alarak mı?
* Risale-i Nura göre, hiçbir Nur Talebesini tenkit etme hakkımız yok. Zirâ, bilirsiniz Üstad, en az her on beş günde bir okumamızı tavsiye ettiği İhlâs Risalesinin 2. düsturunda, Bu hizmet-i Kurâniyede bulunan kardeşlerinizi tenkit etmemek ve onların üstünde faziletfuruşluk nevinden gıpta damarını tahrik etmemektir. Çünkü nasıl insanın bir eli diğer eline rekabet etmez, bir gözü bir gözünü tenkit etmez, dili kulağına itiraz etmez, kalb ruhun ayıbını görmez. Belki birbirinin noksanını ikmal eder, kusurunu örter, ihtiyacına yardım eder, vazifesine muavenet eder. Yoksa o vücud-u insanın hayatı söner, ruhu kaçar, cismi de dağılır. (Lemalar, s. 164) diyerek bizi tenkitten şiddetle men eder.
Ancak, dünya çapında Beni de mihenge vurun! şeklindeki bir ölçü vazeder. Onun için mihenk, Kurân ve Sünnet-i Seniyyedir. Bizim için mihenk ise, Risale-i Nurdur.
Risale-i Nur mesleğinde birbirimize, kişi, cemaat ve gruplara, adalet ve hakperestlikle yaklaşmamız istenir:
Adalet üzere olun ve Allah için şâhitlik edin. Kendi aleyhinize veya anne ve babanızla akrabalarınızın aleyhine olsa bile. Hakkında şahitlik ettiğiniz kişi, zengin de olsa, fakir de olsa doğruluktan ayrılmayın. Çünkü ikisini de Allah sizden daha iyi gözetir. (Kurân, Nisâ Sûresi, 135.) Kişileri, yöneticileri, hizmet ehlini değerlendirirken âdil olmak gerektiği gibi, cemaat, meslek ve meşreplere de hakkaniyetle yaklaşmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.