Bulut Sütun
İsrail 2008-2009 Gazze saldırıları sırasında bu operasyona Dökme Kurşun adını vermişti. Dökme Kurşun İsrail dini literatüründe yeri olan bir ifadedir. Dini delaletleri ve işaretleri vardır.
Onun dışında Gazze saldırıları muharrem ayına ve hicri yılbaşına (1430) denk getirilmiştir. Yahudiler açısından da Dökme Kurşun operasyonu dini bir güne ve bayrama rastlamaktaydı. Ehud Olmert ve Tzipi Livni ikilisi saldırı gününü özellikle de Hanuka Bayramının son gününe denk getirmişlerdi. Böylece Allahı da arkalarına alarak (haşa) Filistinlilere karşı manevi bir üstünlük sağlayacaklarını umuyorlardı. Nal topladılar. Önemli olan kavramlaştırmak veya isimlendirmek değil isme layık olmak yani sıfatını kazanabilmektir. İsrail dini isimlere ve referanslara başvuruyor ama muhtevasını dolduramıyor. Zulmü dini değerler veya kavramlar üzerinden meşrulaştırmaya çalışıyor. Bu ise geri tepiyor. Bununla birlikte Yahudiler hâlâ bazı efsanelerin arkasına sığınıyorlar. Allahın seçilmiş milleti tabiri bunlardan birisidir. Allah vaktiyle Musevileri, diğer milletlere (alemlere) tercih etmişti lakin bu muayyen bir zaman dilimiyle sınırlı kalmıştır. Sonra Diaspora/dağılma dönemi Kuran ifadesiyle mezellet ve meskenet dönemi olarak tecelli etmiştir. Yahudilerin kof efsanelerinden birisi de cennetin kendilerine halis olduğunu düşünmeleridir. Bundan dolayı Kuran onları öyleyse niye cennete koşmuyor ve can atmıyorsunuz? diye susturmuştur. Sadece birkaç günle sınırlı olarak cehennemde kalacaklarını öngörmüşlerdir. Kuran bunu da yalanlamıştır. Bir başka efsane Yakup (Aleyhisselam) İsrail demeleri ve onun Allahla güreşerek Allahı yendiği fantezisini üretmeleridir.
¥
Bununla birlikte başta Kuran-ı Kerim olmak üzere İslam kaynakları da İsrailin yeni saldırısına isim verdiği Bulut Sütun ifadesini ve kavramını doğrulamaktadır. Bakara Suresinin 57inci ayetinde buna apaçık vurgu ve atıf vardır: Ve sizi bulutla gölgeledik, size kudret helvası ve bıldırcın gönderdik ve Verdiğimiz güzel nimetlerden yeyiniz (dedik). Hakikatta onlar bize değil sadece kendilerine kötülük ediyorlardı
Huruç (Exodus) sırasında Cenab-ı Hak Mısırlılara dokuz felaket vermiş ve Beni İsraile de aynı oranda ve hatta iki katı nimetler ve mucizeler vermiştir. Bunlardan birisi de Bulut Sütundur.Kuran bunu zallalna aleyküm el gamama şeklinde ifade eder.Tih, çöl olmasından ve etrafta gölgelik ve dikili ağaç ve barınak bulunmamasından dolayı Cenab-ı Hak güneşin sıcağından onları bulutu siper ederek korumuştur. Yunus Aleyhisselamı gemiden attıklarında da onu yine sahil sıcağından kalın kabak yapraklarıyla korumuştur. BAKARA 210uncu ayette de bu meseleye bir atıf vardır: Onlar, ille de buluttan gölgeler içinde Allahın ve meleklerinin gelmesini mi beklerler. Halbuki iş bitirilmiştir. (Allah nizamı artık değişmez.) Bütün işler yalnızca Allaha döndürülür. Yahudilerin Bulut Sütun tanımları bu ayette ifade edildiği gibidir. Müfessirlerden kimisi bu Bulut Sütuna beyaz bulut adını veriyorlar. İbni Abbas gibi müfessirler bu beyaz bulutun veya Bulut Sütunun Beni İsraile Tih çölünde eşlik ettiğine inanıyorlar. Bununla birlikte İbni Kesir bu Bulut Sütunun Bedir günü de meleklerle birlikte Müslümanlara yardıma geldiğini ifade etmektedir. Yani Bulut Sütün Beni İsraile mahsus bir şey değil. ZatenMüslümanlar Musa Aleyhisselam ve manevi mirasına Yahudilerden daha layıktırlar.
¥
İsmail Hakkı Bursevi ise aynen Yahudiler gibi söz konusu bulutu nurdan sütun (amuden min nur) olarak tanımlamaktadır. Yahudiler Bulut Sütunu Tevrattaki mucizelerden birisi olarak algılamaktadır. Kuran da bunu tasdik etmektedir. Bununla birlikte, Kuran Tevrattaki tasviri tekzip etmektedir. O da Cenab-ı Hakkın gündüzleri yollarında rehberlik yapmak için Yahudilerin önüne düşmesi ve Bulut Sütunu arasında yürümesidir. Gündüzleri Bulut Sütun, geceleri de ateşten bir sütun Yahudilerin önlerine düşmekte ve onlara rehberlik etmektedir. Tevrattaki ifade mecaz değilse, meleklere hamledilir. Bazı İslam kaynakları Beni İsraile Bulut Sütunun Tihde geldiğini zikretseler de Tevrata göre Bulut Sütün bu dönemle sınırlı değildir. Firavun ve ordusunun önünde ve Kızıldenizde onlara rehberlik etmiştir. Bulut Sütun Yahudilere yolu aydınlatırken Firavun askerlerine de karartmıştır. Bulut Sütun Toplantı Çadırının önünde durur ve Beni İsrail onu gördüğünde güven içinde şükür secdesine varıyordu. Lakin Tevrat kaynaklı anlatımlarda Allah ile Musanın (Aleyhisselam) yüz yüze görüştükleri ifade edilmektedir. Halbuki, Kuran anlatımında Musa Aleyhisselam Turda Mikat sırasında Allahı görmek isteyince Allah sadece dağa tecelli etmiş ve Musa Aleyhisselam bunu kaldıramamıştır. Netanyahu ve İsrail kabinesi Filistinlilere karşı saldırı operasyonuna bu adı vererek Bulut Sütun ismiyle teberrük etmek istemişlerdir. Beni İsrail, Musa ve Harun aleyhisselamdan sonra onların kutsal emanetlerine havi olan Ahit Sandığıyla (tabut er rab) teberrükte bulunurlardı. Savaşa böyle girerlerdi. Bir benzerini Nureddin Zengi daha fethedilmeden yaptırdığı Mescid-i Aksa minberiyle yapmıştır. Bu isimlendirme ile Allahın yanlarında olduğu imajını ve mesajını vermek veya tefeülde bulunmak istemişlerdir ( iyimserlik). Lakin Allah isimlerle değil, iyilerle ve doğrularla birliktedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.