Vesayet rejimi aynen devam ediyor

Vesayet rejimi aynen devam ediyor

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı yorumlarken, olaya 'ekonomi', 'iç barış' ya da 'siyaset' gibi çok çeşitli açılardan bakabiliriz.
OLUMLU açıdan:
* Ekonomide istikrar ve güven sürecek. Bir krize karşı tek parti hükümetiyle tedbirler alınabilecek.
* Bence en önemlisi Ergenekon davasının ardındaki siyasi irade devam edecek.
* Kürt meselesinde ilerleme sağlanabilecek. Bazı açılımlar yapılabilecek.
* Yavaşlayan bürokrasi tekrar çalışmaya başlayacak.
* Avrupa Birliği yolunda demokratikleşmeye ağırlık verilebilecek. Avrupa'nın da desteğiyle bazı Anayasa ve yasa değişiklikleri yapılabilecek.
OLUMSUZ açıdan:
* AKP'nin karizması fena halde çizilmiş oluyor. Anayasa Mahkemesi adeta partinin kulağını çekiyor, tek ayağının üstünde durma cezası veriyor.
* Laikçi kesim, 6'ya 5 (hatta 5 bile değil, 4+1 ) oranından hareketle iddialarını sürdürmeye devam edecek.
* 'Şaibeli' AKP ne kadar çırpınırsa çırpınsın, "tamam şeriatçı değil ama laiklik yanlısı olmadığı da kesin" diye anılacak.
* Yani bu karar laiklikle ilgili tartışmaların, aynı yoğunlukta devam etmesine yol açacak.
özetle: Bu sonuç AKP açısından bir 'Pirus Zaferi'dir. Vesayet rejimi aynen sürüyor. AYM'nin 10'uncu ve 42'nci maddelerde içerik denetlemesi yaparak Anayasa'yı ihlali etmesi meşrulaşıyor. "Demokles'in Kılıcı" AKP'nin tepesinde sallanıyor: "Sen ekonomiyle ilgilen, pastayı büyüt, belediyelerle hizmet götür ama devlet işlerine fazla karışma" denmekte.
Not 1: Bence bu kararda ABD'nin de ciddi etkisi var. Bu etkinin tam olarak nasıl işlediğini bir süre sonra öğreniriz.
Not 2: Bu kadar zayıf, bu kadar yanlış bir iddianame, böylesine yüksek onay gördü ya, vay halimize!

Ergenekon'un neresinde duruyorsunuz?
Bu gün şunu görüyoruz: Kimileri Ergenekon soruşturmasına ve davasına; kâh görmezden gelerek, kâh küçümseyerek, eleştirerek 'olumsuz' tavır aldı. Kimileri de bu sürece 'olumlu' baktı, destek verdi. O halde, şu soruyu sorabiliriz:
"Ergenekon'un neresinde?"

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Hükümet'e ve Genelkurmay'a 2003 yılında gönderdiği ve 2006'da özetlenerek tekrarlanan bir çalışmadan söz ediliyor. (Taraf gazetesi, 30 Temmuz)
Yarın (1 Ağustos) Ergenekon davası bağlamında açıklanacak olan bu çalışma, Ergenekon örgütlenmesiyle ilgili çok çarpıcı isimleri barındırıyor ve bunlar arasında CHP Başkanı Deniz Baykal'ın da adı geçiyor.
Deniz Baykal kendini zaten Ergenekon örgütünün (siyasi) avukatı olarak ilan ettiği için, MİT raporunda da adı geçmesi fazla şaşırtıcı değil.

Şimdi ben neyi merak ediyorum biliyor musunuz? Acaba 2003 ve 2006'da iki kez Ergenekon şemasını ilgili makamlara gönderen MİT, bu çalışmayı dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de sundu mu?
Bu nokta şu açıdan önemli:
Eğer Sezer o MİT raporunu biliyorsa, nasıl oldu da, Başkanlığını Şener Eruygur'un yaptığı Atatürkçü Düşünce Dergisi'ne Köşk ödeneğinden (eski parayla) 221 milyar lira verdi?
'Acaba Ergenekon'un neresinde?'
Bu soruyu herkes için sorabiliriz!


Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi