Peacefobia
Barış girişiminin karşısında duran MHP çöktü, CHP direniyor ama günden güne eriyor.
Bu sonuca nereden vardım, anlatayım.
Şu “çözüm” süreci ile ilgili olarak yapılan bir ankete göre, çözümü en çok Güney Doğu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu istiyor. Çözüme direnen bölgeler ise, Ege, Akdeniz, Karadeniz.. Toplum Ergenekonun avukatlığını üstlenenlerin, Çözüme karşı çıkmalarını ise “derin misyon”ları ile açıklıyorlar..
Hemen belirtelim, %50’nin üzerinde çözüme karşı çıkan hiç bir bölge yok..
Tüm Türkiye’de, bölgelere göre matematiksel ortalama Çözümden yana olanlar %59, Hayır diyenler %32, Kararsız %9.. Çözüme en yüksek destek Güneydoğuda %81. 2. Sırada Doğu Anadolu var %77. 3. Sırada Marmara bölgesi %59. Aslında İç Anadolu da çözüme %59 destek veriyor.. MHP’nin güçlü olduğu illerde sürpriz bir sonuç çıkıyor..
Çatışma coğrafyasında ve insanların çatışmaya yoğun bir şekilde taraf olduğu bölgelerde çözüme destek çok yüksek. Çatışma yorgunu bir halkın varlığına işaret ediyor bu sonuç.
En düşük destek sahil bölgelerinde. Ege’de muhalefet %49. Karadeniz’de %43, Akdeniz’de %41.. CHP’nin en yüksek oy aldığı, emekli bürokratlar ve beyaz Türklerin yoğun olduğu Ege’de barış sürecine tepki var.. 2. Sırada Karadeniz.. Üçüncü sırada, yoğun göç alan Akdeniz bölgesi.. Yine dikkat çekici bir diğer sonuç, en fazla kararsız %14 ile Karadeniz’de.. Onu Akdeniz izliyor. Üçüncü sırada %9’la Güneydoğu Anadolu var..
“Hayır” diyenler sadece Ege’de Evet diyenlerden fazla. O da %49,5 / %43,5 seviyesinde. Yani arada sadece %6 fark var.. Karadeniz’de iki tarafta %43..
Marmara’da durum ilginç. Sürece destek %59, hayır diyenler %35.. Trakya’da CHP’ye verilen destek de hesaba katıldığında sonuç çarpıcı.. Akdeniz’de en yüksek hayırlardan biri çıktı ama, sürece evet %49, Hayır diyenler %41..
Aslında kararsızlar da dağıtılınca, sürece destek %63, karşı çıkanlar kararsızlar dağıtılınca %37.. Bu sonuç bu gün için yaklaşık olarak Anayasa referandumunun sonucu da yaklaşık bu civarda olacak..
Bir başka tahminde bulunayım. Bu gün için CHP ve MHP’nin oy oranı ise, BDP dışındaki bağımsızlar ve diğer partiler düştükten sonra %35 civarında 2011 seçimlerinde bu iki partinin oy toplamı %38 civarında idi, CHP %25 küsür, MHP %12 küsür.
Aslında bir başka araştırmaya göre, kararsızlar, daha çok CHP ve MHP tabanından, yükselen değer değil, gerileyen kesimden kopuşlar var. Bu gerçek de not edilerek bir kestirim yapılacak olursa CHP’nin bu günki oyu %21’e, MHP ise %10’a gerilemiş durumda. Yani MHP kritik eşikte bulunuyor.. Bunun en büyük sebebi ile Ergenekon avukatlığı, Silivri muhibliği ve çözüme karşı öfkeli tepkiler.. Bu öfkenin sebebi “Peacefobia” diye bir şey olabilir mi aceba!
Barış süreci MHP için bu anlamda tam bir felakete dönüşüyor.. CHP ise hızla küçülüyor..
CHP ve MHP ve tabi Ergenekon avukatlığını üstlenen çevreler, arzı ihlas ettikleri çevreler, bir yandan Akil insanlar konusunu küçümseyerek, alaya almaya çalışarak, İngiliz muhibliği, Heyeti nasıha benzetmeleri ile, Milli Mücadele’ye göndermelerde bulunarak bu işi başka yerlere çekmeye çalışıyorlar.
Eğer Kurtuluş savaşından referans bulmak gerekecekse, bu hareket, Müdafayı Hukuk ve Kuvvayı Milliye hareketine benzetilebilir. CHP ve MHP’nin çizgisi ise, Jakoben, ulusalcı Kemalist bir çizgi olarak tanımlanabilir.. Bu hareket 1. Meclise, CHP-MHP Muhalefet koalisyonu ise 2. Meclise benzetilebilir.. Bu helalleşme hareketi aslında “Zararın neresinden dönülürse kardır” hesabının bir ürünüdür. “Barış daha iyidir” diyenlerin eseridir. “Def-i mazarratın celbi menafiden evla olduğunu” düşünenlerin işidir.. “Aramızda ortak bir kelimeye gelme” iradesinin ürünüdür.. Umudu korkusuna, sevgisi nefretine galib gelenlerin çabalarının ürünüdür..
Tabi bir başka garabette, daha düne kadar düşman kardeşler olarak takdim edilen CHP ve MHP’nin Ergenekon kardeşliğinde, Ergenekon avukatlığında buluşmuş olmaları..
Benim çalışma alanım Doğu Anadolu.. 14 İl. Malatya, Van, Elazığ, Erzurum, Muş, Ağrı, Erzincan, Bingöl, Iğdır, Kars, Hakkari, Bitlis, Ardahan, Tunceli.. Bu bölgedeki Üniversiteler, Odalar, STK’lar, Vakıf ve Sendikalar, Yerel Media, İl yönetimi, Yerel yönetimler, kanaat önderlerinden teklifler bakliyoruz. Pazar günü, 2 ay sürecek bir eylem planı hazırlayacağız. [email protected] ya da Twitter hesabından (@aDilipak) bana ulaşabilirsiniz.. Ya da doğrudan bu işin sekreteryasını yapan Sivil Dayanışma Platformundan Ogan beye ulaşabilirsiniz ([email protected])
Ben zaten hep bölgedeydim. Bu bölgede önümüzdeki günler için planlanan toplantılarım vardı.. Belki şimdi, bu toplantıları da Barış ve Çözüm gündemi ile yapabiliriz. Ne yapalım, nasıl yapalım lütfen bize akıl verin, nasihat edin.. “Barışın gezici vaizleri”ne, barış konusunu icaz ile vuzuha kavuşturmak için yola çıkanların çabalarına destek verin. Dua edin.. Gelin birlikte yapalım. Pazar günü toplantımız var, haberleşelim. Başarımız hepimizin ortak başarısı olacaktır.
Selam ve dua ile..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.