İyiliğin zayi olması
Bir insanı tanımak istiyorsanız öfkelendiğinde verdiği tepkiye ve sergilediği hal ve hareketlerine bakın. Böyle durumlarda kişi iç dünyasında örtmeye ve gizlemeye çalıştığı patolojik eğilimlerini bütün çıplaklığı ortaya çıkararak gerçek yüzünü gösterir. Mesela, kapı komşunuz, apartmanda iyilikseverliğiyle bilinen bir hanımdır. Gün içinde birkaç kez kapınızı çalmakta ve küçük hediyeler bırakmakta, halınızı hatırınızı sormaktadır. Bazen küçük bir açığını yakalar ve kuşkuya kapılırsınız ama o kendini olduğundan çok farklı göstererek sizin bu kuşkunuza fırsat vermez. Aslında tek isteği mahalleye şirin görünmek ve onaylanmaktır. Bunun için olduğundan fazla verici olur ve insanları yanıltmaya devam eder. O yüzden siz ona her yerde referans olur ve övgülerle bahsedersiniz. Ama günün birinde iki çocuk kavga eder ve komşunun çocuğu ağlayarak anneye şikayette bulunur. İşte o andan itibaren her şey değişir. İyiliğinden bahsettiğiniz komşunuz gider de yerine adeta hiç tanımadığınız hatta karşılaşmak dahi istemediğiniz biri geliverir. Komşunuz, yaptığı bütün fedakarlıkları adeta bir kağıda not etmişçesine saymaya ve başınıza kakmaya başlar, “çok iyilikler yaptım, yedirdim içirdim, elimde ne varsa size verdim” der ve iki çocuğun kavgası ile başlayan kavga ağza alınmayacak küfürler hakaretler ve tehditlerle devam eder. Siz bir yandan olaya açıklık getirmeye çalışırken diğer yandan büyük bir şaşkınlık içindesinizdir. Hiç beklemediğiniz bir tavır karşısında ne yapacağınızı bilemezsiniz. Bir kavga, bir insanın yıllardan beri gizli tuttuğu bütün kötülüklerini biranda ortaya koyar. Ve siz artık komşunun yaptığı bütün fedakarlıkları aslında mahallenin övgü ve onayını almak için yaptığını anlarsınız… Ama artık çok geç olmuştur.
Her şey güllük gülistanlık devam ederken bu insanları tanıyamazsınız. Çünkü böyle zamanlarda içlerindeki canavarı gizleyebilir ve size şirin bir insan prototipi çizebilirler. Ama öfke anında içerdeki canavar dışarı çıkar ve siz bu kişinin gerçekten bildiğinizden çok farklı biri olduğunu anlarsınız.
Bir insanı tanımak, karmaşık bir problemi çözmek gibidir. Ama hayatın içinde inişli çıkışlı girizgâhlar vardır ve bu girizgâhlardan geçerken kişi kendini bir şekilde ele verir. Bunlardan biri de kişinin öfke anında verdiği tepkidir.
Dinimiz sağlıklı bir kişiliğin inşasına büyük önem vermiştir. Zira İslami şahsiyeti ile öne çıkan bir kimse öfkesini kontrol edebilir ve yaptığı iyilikleri Allah için yaptığından hiçbir zaman başa kakmaz…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.