Esma Terapi
Bu haftaki eserimiz; “Esma Terapi” üst başlığıyla, “el-Esmaû’l-Hüsnâ ile Maddi / Manevî Gelişim” ismini taşıyor.
Yediveren Yayınları’dan çıkan kitabın yazarı İlahiyatçı Ali Kemal Kastan.
Malum bizim dini kültürümüz içerisinde Esmau’l-Hüsnâ çok önemli bir yer tutar. Anlamlarını bilmeden de olsa bu isimlere sahip çıkar ve dualarımızda zikrederiz.
Kitabı şöyle hızlı bir şekilde okumaya çalışınca gördüm ki, Esmaû’l Hüsnâ’yı anlamadan, ezberlemekle ve zikretmekle pek de kurtuluşumuzun olmadığını gördüm.
Allah bize Kur’an-ı Kerim’de bir hayat tarzı sunduğu gibi isimlerinin anlamlarıyla da “ruh merkezli akıl sağlımızı koordine etmemiz” için birbirimizle “İslam kardeşliği” hukuku dâhilinde nasıl hareket etmemizi izah etmiş.
Bu konuda eserin yazarı şunları söylüyor:
“Allah’ı tanımanın ve yakından bilmenin insana sunacağı en önemli kazanım, Allah’ın ahlakıyla ahlaklanma fırsatıdır.
Allah bütün kâinatın yaratıcısı, sahibi, hâkimi ve yöneticisidir. O’nun ahlakı sonsuz ve âlemşümuldür.
Âlemi yaratırken ve yönetirken Allah’ın sahip olduğu sıfatlar; Rahman, Rahim, Raûf, Kahhâr, Rakîb gibi sıfatlardır.
el-Esmaû’l-Hüsna listesiyle bize sunulan Allah’ın bu sıfatları, kişinin âlemşümul bir mantığa, kuşatıcılığa, ideale, merhamete, sevgiye sahip olmasını sağlamaktadır.”
¥
“Allah bize isimleriyle ne diyor” diye sadece isimler üzerinde durup, onlara uyarak insan ilişkilerimizi düzenleyebilsek, ortalık barıştan bunalır.
Yine kitaptan Rahman sıfatının nasıl izah edildiğine bakalım.
“Rahman sıfatına dayalı olarak düzenlenmiş olan İslam yönetim felsefesi, Necip Fazıl’ın şiirsel anlatımı ile;
“Şeriatta senin ki senin, benimki benim. Tarikatta benimki de senin, seninki de senin. Hakikatte ise ne seninki senin ne benimki benim, hepsi Allah’ındır” şeklindeki ekonomi anlayışını yansıtmaktadır.
Bu anlayış, kişiyi bencilliğin dar ve sıkıcı dünyasından kurtarıp, âlemşümul bir ufuk kazanmasına sebep olacağını söylemek zor olmayacaktır.
¥
Bindörtyüzyıl önce Hicaz bölgesinde insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir gelişme yaşandı.
Asırlar boyunca insanlığa hiçbir artı değer katamamış olan o bölgenin insanları onbeş yirmi yıl gibi çok çok kısa bir zaman zarfında akla durgunluk veren bir gelişme yaşadılar.
Bu göz kamaştıran gelişim sonucunda insanlar kişiliklerinde çağlar üstü ve evrensel düzeyde; felsefe, hukuk, medeniyet, bilim teknoloji, yönetim, strateji ve siyaset üretecek kaliteye ulaştılar.
İşte bu olağanüstü değişimi sağlayan en temel yol, Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmak, yani el-Esmâu’l-Hüsnâ’yı kişilik modeli olarak benimsemekle olmuştur.
Bu kitap boyunca el-Esmâu’l-Hüsnâ kapsamındaki isimleri çok farklı bir boyutta tanıyıp öğreneceğiz.
Yıllar yılı duvarlarımızı süsleyen ve görsel bir eşyadan ibaret gördüğümüz bu isimlerin, bireysel ve toplumsal gelişmemiz için inanılmaz düzeyde etkili bir yol olduğunu fark edeceğiz.
Eser hakkında; Yediveren Yayınları 0212-506 13 84
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.