Taksitle Altın
Kredi kartıyla taksitli alışveriş kısıtlandı bazı sektörlerde. Yılın son günü Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle telekomünikasyon, yemek, gıda, akaryakıt ve kuyum sektörlerinde kredi kartıyla taksitli satışlara tamamen son verildi.
Bunun amacı tüketimi borçlanmayı dizginlemek.
“Tüketim” açısından bakıldığında, yukarıda sayılan sektörlerden “kuyum” hemen göze batıyor zaten. Kredi kartıyla altın alımlarında taksiti yasaklamanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Kuyumcudan altın alınır, altın ise yatırım araçları arasında önemli bir yere sahiptir. İnsanların bu enstrümana kredi kartlarıyla taksitli bir şekilde ulaşabilmelerinin önünü kesmeyi doğru bulmuyorum.
Taksitle altın alan insanlar temelde ikiye ayrılıyor.
Bunlardan birisi, altını kredi kartıyla ve taksitle satın alıp, hemen bozduranlar, parasını alanlar. Bunlar kendi kendilerini altın üzerinden, bankayı kredi anlamında kısmen devre dışı bırakarak, kredilendirmiş oluyorlardı. Bu işlemin güncel fiyatlarla kişiye yıllık maliyeti yüzde 10-11’dir. Bireysel ihtiyaç kredisi için bankadan kredi kullananların şu anda katlandıkları yıllık maliyet en düşük yüzde 17’den başlıyor ve yüzde 35’e kadar çıkıyor. Altının bu şekilde devreden çıkarılması tabi ki en çok bankaların işine yarayacak.
Kredi kartıyla taksitle altın alan diğer bir grup ise yatırım amacıyla hareket edenler yahut hediye takı alanlar idi. Bu grubun da sayısının epey fazla olduğu kanaatindeyim. Bu satın alımların “tüketim”le uzaktan yakından bir alakasının olmadığını izaha gerek bile yok. Düğünler için satın alınan faturası yüklü altın alımlarında insanlar kredi kartıyla taksitli alımları sıklıkla kullanıyordu. Bu kapının kapanması insanları başka arayışlara itecektir.
Kuyumculuk sektöründe taksitli satışların yasaklanması sektörde sıkıntılara sebebiyet verebilir.
Düğün ayları gelmeden bu hatadan dönüleceğini zannediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.