Kenya Aydınlık Dağ
Doğu Afrika’nın sürekli istikrar arayan ülkelerinden birisi de Kenya. Kenya’nın anlamı yerel dilde “Aydınlık Dağ” demekmiş.
Diğer Afrika ülkeleri gibi Kenya’da Türkiye’den hep puslu gözükse de esasında her Afrika ülkesinin kendisine has aydınlıkları var.
Nedense bizde Afrika denilince hep; “hüzün, yardım, çaresizlik, susuzluk, kurak, ekmeksizlik, aşsızlık” gibi şeyler gelir.
Oysa rahat rahat şunu söyleyebilirim. Afrika bizde abartıldığı kadar oralarda abartılmıyor ve bazen; “neden bu kadar abarttığımız” hayretle karşılanıyor.
Bizimkiler Afrikalıların midelerini doyururken, sömürgen Avrupalılar beyinlerini doyuruyor ve sonuçta bize teşekkür edilip, onlara hizmet ediliyor.
Artık mide doyurmak yerine beyin doyurmak lazım. Bu arada beyin doyurduklarını iddia edenler de ne yazık ki, sömürge ülkelerinin ekmeğine yağ sürüyorlar.
Çok geç kalmış vaziyetteyiz ama “zararından neresinden dönsek kârdır” diyerek, beyinleri doyurmalıyız.
Mesela 1930’lardan bu yana Müslüman nüfusun yaşadığı bölgelerde fakir çocuklar okuyamıyor. Zengin Müslüman çocukları olmadığı için paralı okullara gidemiyorlar.
Batılılar Müslüman çocuklarının ellerine İncil verirken, biz ekmek veriyoruz. Ekmek yeniliyor ama İncil başlarının ucunda duruyor.
Afrikalı muhtaç Müslümanlar, “art niyetsiz, menfaatsiz, beklentisiz ve hizmetinde Hak rızası arayan” Müslümanlardan eğitim yardımı bekliyorlar. Geçelim.
*
Aydınlık Dağ anlamına gelen Kenya’yı tanımaya çalışalım. Kenya üzerine en ciddi araştırma yapan isim şu an Çad Büyükelçimiz olan Prof. Dr. Ahmet Kavas.
Aynı zamanda bir Afrika uzmanı olan Sayın Kavas’ın anlattığı Kenya’dan özet sunalım.
Kenya’nın doğusunda Somali, kuzeyinde Etiyopya, kuzeybatısında Sudan, batısında Uganda, güneybatısında Tanzanya ile çevrilidir.
Güneydoğusunda Hint Okyanusu ile 500 kilometreyi aşan bir kıyısı vardır. Yüzölçümü 582.650 km (13.400 km’lik kısmı göllerle kaplı), nüfusu 28.808.658 (1999), başşehri Nairobi (1.500.000), ikinci büyük şehri Mombasa’dır (465.000).
Kırktan fazla etnik grubun yaşadığı ülkede en kalabalık kesimi toplam nüfusun % 99’unu Kikuyu (% 22), Luhya (% 14), Luo (% 13), Kalenjin (% 12), Kamba (% 11), Kisii (% 6), Meru (% 6) ve diğer Afrikalılar (% 15) meydana getirirken Arap, Asyalı (Hintli) ve Avrupalılar’ın oranı % 1’dir.
İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üyesi olan Kenya’nın resmî dili İngilizce ve Sevâhilî’dir (Swahili); ayrıca kırk civarında yerli dili konuşulur. % 15’i şehirlerde yaşayan nüfusun çoğunluğu tarım, hayvancılık, balıkçılık, el sanatları ve ticaret alanlarında çalışmaktadır.
Resmî kayıtlarda ve Batılı kaynaklarda nüfusun % 53’ü Hıristiyan (% 27 Protestan, % 26 Katolik) ve % 6-7’si Müslüman olarak gösterilirken, Müslümanlar kendileri için % 25 ile % 40 arasında değişen farklı oranlar vermektedirler.
Her Afrika ülkesinde olduğu gibi burada da Müslümanlar yetim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.