Atatürk ne zaman doğdu, ne zaman öldü? (2)
Atatürk’ün doğum tarihi konusunda, gelin şimdi de Atatürk’ün Dışişleri Bakanı ve yakın dostu Tevfik Rüştü Aras’ın Afet İnan’ı doğruladığına bakalım:
“Atatürk’le beraber günlerce araştırıp düşünmüş, hatırlamaya çalışmıştık olayları. Okul kayıtlarına, nüfus idarelerine bakılmıştı. Bütün bunlardan sonra, Mayıs ayında doğduğu ortaya çıkmıştı. 10 Mayıs ile 20 Mayıs arasına bile yaklaşmıştık.”
Peki detüm resmi kayıtlarda yer alan 19 Mayıs tarihi nereden çıktı?
O tarihi, İngiliz Kralı VIII. Edward’a borçluyuz. Resmi bir ziyaret amacıyla Türkiye’ye gelmeden önce İngiltere Dışişleri Bakanlığı bizim Dışişlerine bir yazı yazıp Atatürk’ün doğum tarihini istemiş. Koskoca İngiltere’ye,“İlkbaharda doğdu” denilemediğinden, Atatürk’e sormuşlar: “Ne diyelim?”
Cevap: “19 Mayıs niçin olmasın?”
Ve olmuş bitmiş. Gelin görün ki, Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın kardeşinin torunu Mehmet Sadık Öke, başka bir şey söylüyor:
“Atatürk 21 Mayıs gecesi dünyaya geldi” diyor.
İster istemez, bu pirincin taşını da Kemalistler ayıklayacak… Nutuk atmakla, slogan bağırmakla düzelmiyor yanlışlar, azıcık kıpırdamak ve araştırmak gerekiyor.
Gelelim ölüm tarihine: O konuda da muhtelif iddialar var…
El yazısıyla tutulan “resmi ölüm raporu”nda şu cümle yer alıyor:
“10 ikinci teşrin 1938 Perşembe sabahı saat dokuzu beş geçe büyük şefimiz derin koma içinde terk-i hayat etmişlerdir.”
Resmi rapor böyle diyor, ama “aileden biri”, Mehmet Sadık Öke başka şeyler söylüyor. Hangisinin “doğru” olduğunu, hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
Dahası da var: Atatürk’ün son sözleri de muamma. Bu konuda da çelişkili beyanlar var…
Atatürk’ün yakın dostuFalih Rıfkı Atay, Atatürk’ün son sözünün “Saat kaç?” olduğunu söylerken, Ruşen Eşref Ünaydın,“Aman dil! Aman dil!”dediğini yazıyor.
Yakın arkadaşlarından Kılıç Ali ise, “Aleykümselam” dedikten sonra ebediyen sustuğunu belirtiyor.
Bir sır küpüne daha düşüyoruz!
Peki “Atatürk’ün boyu-bosu ve sesi” nasıldı?
2013 Şubatına kadar, Atatürk’ün boyunun 1.68; kilosunun 70-72 civarı; sesinin tiz, yani ince olduğunu bilirdik…
“Genelkurmay Başkanlığı’nın, 19 Şubat 2013 tarihli gazetelerde yer bulan beyanatına göre, yanlış bilirmişiz!..
“Atatürk’ün boyu 1.68 değil 1.74; kilosu 70-72 değil, 74-76 arası; ayakkabı numarası 42; sesi tiz değil, gür!” (Star Gazetesi, 19 Şubat 2013).
Ört ki, ölem!
Şunu söyleyin bari ey Kemalistler: Atatürk’ün naşı Etnoğrafya Müzesi’ne ne zaman kaldırıldı?
Çünkü bu konuda da rivayet muhtelif: Abdülhalık Renda, Refik Saydam, Fevzi Çakmak, Kemal Gedeleç, Celal Üner ve Nevzat Tandoğan imzalı tutanakta şöyle deniyor:
“Ebedi şef Atatürk Etnoğrafya Müzesi dâhilinde muvakkaten yaptırılan medfene (mezara)... 31 Mart 1939 Cuma günü saat 14.00’te konulmuştur.”
Ama resmi tarih başka bir şey söylüyor:“Atatürk, 21 Kasım 1938’de Etnoğrafya Müzesi’ndeki kabrine gömüldü.”
İki belge arasında üç-beş gün değil, dört aylık bir zaman farkı var. Bu farkı nasıl yorumlamak gerekiyor?
Cenaze namazından evlatlıklarına, mal varlığından maaşına, 150’liklerdenÇerkez Edhem Beye vurulan “hain” damgasına kadar, Atatürk’ün taraf olduğu konularda bir sürü farklı ve çelişkili beyanlar var, ama onları başka bir zaman diliminde konuşuruz. Şimdilik bu kadar yeter.
NOT: 12 Kasım Çarşamba günü yayınlanan yazımın, “Peki, Atatürk hangi tarihte doğdu?” cümlesiyle başlayan paragrafın devamında yer alan 1919 tarihi, 1881 olacaktı. Dalgınlığım için bağışlayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.