Neden Affedemeyiz?
“Evin tek kızıydım, büyük ağabeyim babamın mirasına konabilmek için bana çok eziyet verdi. Evli ve iki çocuk annesiydim, evire çevire dövdü, annemle görüşmeyi yasakladı, hakkımda olmadık dedikodular çıkardı. Yirmi yıldır yapmadığı haksızlık kalmadı. Geçtiğimiz yıl, kaza geçirdi ve şimdi yürüyemiyor, konuşmakta güçlük çekiyor. Annem abindir affet diyor ama ben yaşadıklarımın etkisinden kurtulamıyorum. Eğer başarabilseydim onu affederdim ama içimden gelmiyor…” (Huri Ç.)
Haksızlığın karşı tarafta bıraktığı tahribat sanıldığından çok daha büyüktür. Fakat kin ve öfke ile bu tahribatın onarılması ve ortadan kaldırılması mümkün değildir. Öfke insanı içten içe yiyip bitirir. Kişi yaşadıklarını tekrar tekrar hatırlar ve her seferinde öfkesini yineler. Bu durum kişinin kin ve nefretini arttırarak, ruhsal gerginliğe sebep olur.
Nefret negatif bir duygudur. Bu duyguyu tedavi etmenin en etkili yolu kişiyi af etmek ve onun için hayır duada bulunmaktır. Unutmayın affetmek erdemli insanların karakteridir. Kin ve nefret ise cahaletten beslenir.
Kadınlarımızın biriktirme hastalığı hepimizin malumudur. Onlar yıllanmış acıları her gün sayısız kere tekrar eder ve değerli bir eşya gibi biriktirirler. Acılar biriktikçe artar ve kadın patlamaya hazır hale gelir. Kocam şunu yaptı, kayınvalidem şöyle davrandı, kardeşim bana sert bir şekilde baktı, komşum bana haddimi bildirmeye kalktı… diye başlayan ifadeler büyüyerek öfkeye dönüşür. Öfkenin barındığı kapta ise sevgi muhabbet ve anlayış barınamaz.
Öfkenize neden olan kişiyi af etmeniz tavsiye edildiğinde “yapılanı unutamam” deyip kestirir atarsınız. Halbuki bir kişinin hatasını bağışlamak yapılanları unutmak demek değildir. Aksine hata yapanın durumunu anlamak, onu insanlığa davet etmek ve anlayış gösterebilmektir. Ben af etmek istiyorum fakat muvaffak olamıyorum diyenleriniz elbette olacaktır. Bu kimseler affetmenin büyük bir kazanç olduğunu bilmeli ve şu soruları dikkate almalıdırlar:
1- Affetmemenin hayatınıza getirdiği zararları hiç düşündünüz mü?
2- Affetmeyi tercih ettiğinizde, bunun hayatınıza yansımaları nasıl olur?
3- İnsanların kusurlarını affetmenin manevi getirisi nelerdir?
4- Kin ve öfke gibi yıkıcı duygulardan kurtulmak için neler yapabilirsiniz?
İnsanların hatalarını affetmek kazançlı bir davranıştır. Akıllı insan daima kazançlı olanı tercih eder. Yani tavrını, zor da olsa doğrudan yana koyar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.