Ramazan geldi Hoş Geldi
Ramazan geldi hoş geldi. Allah Teâlâ şöyle buyurur :
“Ey iman edenler ! Takva üzere olasınız diye, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de oruç tutmak farz kılınmıştır.” (Bakara 183.)
Hz. Peygamber (s.a.v. şöyle buyurur :
“İslam beş esas üzerine kurulmuştur : Allah'tan başka bir ilâh bulunmadığına ve Muhammed'in Allah'ın kulu ve elçisi bulunduğuna şahitlik etmek, namazı kılmak, zekat vermek, Ramazan orucu tutmak, gücü yetenler için Beytullâh'ı ziyâret etmek.”
Bu iki delile bakarak Ramazanda oruç tutmanın farz oluşu üzerinde müslümanlar görüş birliği içindedir. Allah tutmayı nasip ve müyesser eylesin, kabul buyursun.
Oruç, oruç belli bir süreyle yeme, içme, ilaç kullanma veya cinsel ilişkiden uzak durmaktır. Daha geniş bir tarifle oruç, tutmaya ehil olan kimselerin niyet ederek ikinci fecirden güneşin batışına kadar orucu bozan şeylerden kendilerini tutmalarıdır.
Norveç gibi kutup bölgelerine yakın olan ve gündüz ile gecenin teşekkül etmediği bölgelerde, oruç zamanı, buralara en yakın olan ve gece ile gündüzün teşekkül ettiği bölgeler esas alınarak belirlenir.
Orucun dînî, ruhî, sosyal, sağlık, ekonomik ve pedagojik bakımlardan pek çok faydaları vardır. Oruç Allah'a taat ve ibadettir. Kişiye sınırsız sevap kazandırır. Çünkü oruç yalnız Allah içindir. Allah'ın keremi ise sınırsızdır. Bununla, “ Reyyân ” denilen ve yalnız oruçlulara ayrılmış bulunan özel kapıdan cennete girme hakkı elde edilmiş olur. 3 Oruç bir yıldan öbür yıla kadar işlenen küçük günahlara keffârettir. Oruç Allah'ın emirlerine uymak ve yasaklarından sakınmaktan ibaret bulunan takvaya sebeb olur.
Oruç nefisle cihad, şehvet ve nefsâni arzuları kırmada bir kalkandır. Rasulûllah ( s.a.s ) özellikle evlenme imkânı bulamayan gençlere orucu tavsiye ederek şöyle buyurmuştur : “Ey gençler topluluğu ! Sizden evlenmeye gücü yetenler evlensin. Çünkü evlenmek, gözü daha çok muhafaza eder, iffeti daha fazla korur. Evlenmeye gücü yetmeyenler oruç tutsun. Çünkü oruç bir kalkandır.”
Farz Oruç, Ramazan orucu, kazaya kalan ramazan orucu ile bazı suçlardan bir ceza olarak tutulan keffaret oruçlarıdır. Ancak oruç; sadece ramazanda tuttuğumuz farz oruçlar değildir. Daha başka vâcip, nâfile ve mekruh oruçlar da vardır.
Onları da öteki yazıda hatırlatalım inşallah.