Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

İslâm ve Şiddet

İslâm ve Şiddet

Bu haftaki kitabımız; siyasi, tarihi, dini ve kültürel boyutlarıyla; “İslâm ve Şiddet” adını taşıyor. Ufuk Kitap’tan çıkan eseri hazırlayan ise Mümtaz’er Türköne.
Hemen şunu söylemeliyim. Başta İslâm dininin mensupları olmak üzere, Müslüman olmayan herkesin “önyargısız ve peşin hükümsüz” olarak okuması gereken bir eser. Sahasında yapılan ilk çalışma desem yeridir. Belki bugüne kadar benzeri kitaplar çıkmıştır ama böylesine kapsamlı bir eseri ilk defa gördüm.
Mümtaz’er Türköne’nin büyük emek vererek hazırladığı kitapta; Hayreddin Karaman, Süleyman Uludağ, Mevlüt Uyanık, Recep Şentürk, Veli Sırım, Hasan Onat, İlber Ortaylı, Talip Küçükcan, Ramazan Gözen, A. Nuri Yurdusev, Kader Özlem, Mehmet Seyfettin Erol, Alparslan Açıkgenç, İbrahim Kalın, Talha Köse, Mümtaz’er Türköne ve Süleyman Hayri Bolay, röportaj ve yazılarıyla yer alıyor.
Bu eseri öncelikle Müslüman kimlikli kişiler üzerinden İslâm’ı yargılamaya ve eleştirmeye kalkanlara tavsiye ederim. Böyleleri İslâm’ın “İ”sini dahi bilmedikleri halde, İslâm’a olan kin ve öfkelerini kusmak için, kişilerin hal ve davranışlarını, düşünce ve eylemlerini İslâm’a yükleyerek, “İslâm işte böyle bir dindir” diye kesin konuşanların, üç beş dakikalık bir sabırla eserden faydalanmalarını öneririm.
Ölü bir köpeğe dahi “Leş” demeyen ve “ölü köpeğin dişlerindeki güzelliği” gören Efendiler Efendisi (s.a.v.)’nin bize öğretmeye çalıştığı din ile şiddeti yan yana koymak, dünya insanlığına ihanetin ta kendisidir ve bir münafıklık alametidir.
Yeryüzünde 5 milyarı aşkın insanın yaşadığı söylenir. Bu kadar insanın elbet bir tek inancın çatısı altında toplanması beklenemez. Her ülkede, her millette, her toplumda milyonlarca insan, farklı farklı inançlara sahiptir ve yine her toplum, kendi inancının doğru olduğuna inanır.
Dinsizlerin ya da ateistlerin bile aslında bir inançları vardır. Çünkü “inançsızlık da bir inançtır.” “Yaratıcı bir güce inanmıyorum” demek, inanılması gereken bir yaratıcı olduğunu, ama ona inanmayarak kendisine yeni bir inanç bulması demektir ki; “İnançsız insan olmaz” sözü yerini bulmuş olur.
“Irk”, “dil”, “din”, “renk”, “kültür” ve bunları bir çatı altında toplayan; “örf”, “âdet” ve “gelenekleriyle” her toplum ayrı bir dünyadır. İşte bu ayrı dünyalar içerisinde, öyle kişi ya da kişiler vardır ki, hem kendi inançlarına ihanet eder hem de diğerlerine.
İhanet etmekle kalsalar iyi, içinde yaşadıkları toplumu sürekli fesada sürüklemek gibi ciddi bir de savaş verirler. Sadece kendi toplumlarına karşı bu savaşı verseler o da iyi. Kendi toplumuyla yetinmeyip, hangi inanca karşı hınç ve öfkesi varsa, diğer dünyalıları da etkileme adına ekonomik ve siyasi olarak her türlü baskıyı yapar veya yaptırırlar.
İşte İslâm dininin “şiddetle” yan yana anılması bu ve benzerlerinin verdiği mücadele sayesindedir. Oysa dünyanın hiçbir yerinde aklıselim insanlara göre, “İslâm ile şiddet” kesinlikle yan yana gelmez. Çünkü Müslümanlık dini İslâm, bir “Rahmet” dinidir. İslâm’ın en önde gelen düsturu, insan haklarıdır ve adalettir, bu da rahmetin bir tecellisidir.
Allah’ın affa hiç yanaşmadığı tek mesele “kul hakkıdır.” Öte yandan, yine Allah; rahmetinin gazabından çok çok büyük olduğunu Kur’an-ı Kerim’de defalarca duyurur. Peygamberimiz’in diğer bir adı, “Rahmet Peygamberi”dir.
Burada en çok bilinen örnekleri sıraladım. Eserde daha nice örnekler var. Bu kitap, orijinal makalelerden oluşan bir derleme. İnançlarına sarılarak barışı arayanlara Türkiye’nin söyleyeceklerinin bir özetidir. Değişik disiplinlerden, tefekkür zincirlerinden geçmiş kalemler, İslâmiyet’e yapılan terör ithamını masaya yatırmakta ve analiz etmekte.
Öfkenin eseri olan şiddetin panzehiri sabırdır. Sabır ancak akıl ve tefekkürle mücehhez olursa, teslimiyeti de içeren bir zillete doğru yol almaktan kurtulur. Teslim olmak yerine teslim alır. Bir medeniyet inşasına girişmeliyiz. Şiddetin tüketen, yok eden fasit dairesinden Müslüman halkları çekip çıkarmak başka türlü mümkün değildir. Eser okunduğunda pek çok karanlık noktanın pırıl pırıl aydınlandığı görülecektir.
Eser hakkında bilgi için:
Ufuk Kitap: 0212 232 17 51 Online satış: www.ufukkitaplari.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi