Irak'ta rahmet rüzgarı
İslamonline muhabiri Afif Sarhan'ın Bağdat'tan bildirdiğine göre, mübarek Ramazan ayı Sünnilerle Şiiler arasında yakınlaşmaya vesile oldu.
İç savaşın yoğun olduğu günlerde silahlı gruplar tarafından Şii ağırlıklı mahallelerden kovulan Sünni aileler ve Sünni ağırlıklı mahallelerden kovulan Şii aileler, son aylarda, asayişin kısmen sağlanması üzerine, evlerine dönmeye başlamışlardı.
Genellikle varını-yoğunu kaybetmiş olan bu aileler, hayatlarını, 'öteki mezhep' mensubu komşularının yardıklarıyla sürdürüyorlar.
İslamonline muhabiri Afif Sarhan'dan öğreniyoruz ki Ramazan ayında bu yardımlaşma had safhaya varmış, elhamdülillah.
* * *
Haberin özeti:
Pek çok aile mezhep ayrılıklarını bir kenara bıraktı. Mübarek Ramazan ayını birlikte idrak ediyor ve ellerinde-avuçlarında ne varsa paylaşıyorlar.
40 yaşındaki Abdul-Muta'al diyor ki: "Paylaşacak fazla şeyimiz yok; ama barıştan yana olduğumuzu göstermeye yetiyor. Çocuklarımızın mezhebi veya dini çatışmalardan uzak bir ortamda beraber oynadıklarını görmek bize sürur veriyor. Komşularımızla bir araya geleceğimiz zaman, çocuklarıma, Sünni-Şii ayrımıyla ilgili bir şey söylememelerini, İslam'ın tek olduğunu daima hatırlamalarını, kim ne derse desin bütün Müslümanları bir bütünün parçaları olarak görmeleri gerektiğini söylüyorum."
43 yaşındaki Feyraz er-Raffi, "ihtilafların sadece siyasi" olduğu görüşünde. "Ülkemizde yıllarca mezhep ayrımcılığı yapmadan yaşadık. Değişmediğimizi, hâlâ aynı Iraklılar olduğumuzu herkese göstermemiz lazım. Bunu göstermek için Ramazan'dan daha iyi bir fırsat olamaz. Şii ve Sünni aileler olarak günlük aşımızı, sevinçlerimizi ve tasalarımızı paylaşıyoruz. Bu şekilde çocuklarımıza gerçek Irak'ı gösteriyoruz. Onların zihinlerini, ülkemizdeki bazı marjinal grupların oluşturduğu düşmanlık saplantısından kurtarmaya çalışıyoruz."
36 yaşındaki üç çocuk annesi Bahira Muhammed, komşularının iki sene sonra evlerine dönmelerine seviniyor. "Ramazan'dan bir hafta önce döndüler. Bu da bize güzel bir Ramazan hediyesi oldu" diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Onlarla yakın dostluğumuz var. Militan gruplar tarafından iki yıl önce evlerinden çıkarılıp sürgüne gönderilmelerine o kadar üzülüyorduk ki… Ama şimdi mutluyuz. Günlük aşımızı paylaşıyor, birlikte ibadet ediyor ve eski güzel günleri yâd ediyoruz."
(Bahira kardeş, yeni güzel günler de olacak inşaallah. Olmaya başladı işte. – H.A.)
* * *
Irak'ta -bilhassa Bağdat'ta- hâlâ bombalar patlıyor, ama asayiş durumunda ciddi bir düzelmenin olduğu muhakkak.
Ağustosta sivil asker ve polis toplam 430 Iraklı öldü. Geçen sene aynı ayda bu rakam 1,860'tı.