Terörle mücadelede ne yapılmalı? (2)
Dünkü yazımızda yayınladığımız Terörle Mücadele Program Taslağımıza devam ediyoruz:
III- Siyasî Tedbirler:
1. Siyasî Partilerin Birlikte Hareketi: Terör örgütünün parlamentodaki uzantısı olan DTP’nin haricindeki siyasî partiler, üzerinde anlaşılacak terörle mücadele programı konusunda birlikte hareket etmeli ve bu konuyu siyasî istismar dışında tutmalıdırlar.
2. DTP Kapatılmamalıdır: Terör örgütünün mahallî seçimler üzerinde hesap yaptığı anlaşıldığına göre, DTP’nin kapatılması bu hesapları haklı çıkaracak bir gelişme olacaktır.
Demokratik rejimin önemli bir engeli olan parti kapatma mevzuatı değiştirilmeli ve örgütün oyunu boşa çıkarılmalıdır.
3. Sıkıyönetim ve Olağanüstü Hâl Uygulaması yanlış olacaktır. Zira, terör örgütünün istediği de budur. Böylece, bölge halkı üzerinde baskı kurulacak ve halkın örgüte itilmesi sonucunda beklenen entegrasyon süreci uzayacaktır. Diğer taraftan, bu uygulamalar, Türkiye’nin dış imajını da bozacaktır.
IV- İdarî ve Hukukî Tedbirler:
1. Güneydoğu Kalkınması Bakanlığı kurulmalıdır. Bugüne kadar bu konuda görevlendirilmiş çeşitli kuruluşlar arasında etkili koordinasyonun sağlanamamış olması, Güneydoğu’nun kalkınması bakımından önemli projelerin uygulanmasında zaafa sebep olmuştur. Diğer taraftan, güvenlik tedbirlerinin yoğunlaştırılacağı bir dönemde ayrı bir üst icra biriminin kurulması, psikolojik rahatlama sağlayacaktır.
2. Bölgeye gönderilecek valilerin ve kaymakamların itinayla seçilmeleri ve görev mahallerine gönderilmeden önce, özellikle psikolojik harekât konusunda eğitilmeleri gerekir.
3. Mevzuat Boşluklarının Giderilmesi: Demokrasi ve millî güvenlik birbiriyle çatışan kavramlar değildir. Demokrasi ve insan hakları konusunda önemli tâvizler verilmeden de güvenliğin sağlanması mümkündür. Uyum paketleri çıkarılırken özellikle CMK konusunda mübalağa edilmiş ve Batı demokrasilerinde teröre karşı yapılan yeni mevzuat değişiklikleri dikkate alınmamıştır. Demokratik hakların özüne dokunmamak şartıyla, güvenlik kuvvetlerinin yetkilerini arttıran, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde arama ve müsadereye imkân veren, teknolojinin kullanımını rahatlatan mevzuat değişiklikleri yapılmalıdır.
V- Diplomatik Tedbirler:
1. Sınır Değişikliği Yapılması: Irak ile sınırımızın dağlık bölgesinde fizikî kontrolün ne derece zor olduğu bilinen bir gerçektir. Merhum Özal döneminden beri dile getirdiğimiz teklife göre, dağların birkaç kilometrelik yamacı aşıldıktan sonra düze inilinceye kadar olan kısımda sınır değişikliği yapılması ve bu bölgenin sınırlarımız içine alınması lâzımdır. Bu dar bölgenin hiçbir ekonomik getirisi yoktur ve burası meskûn da değildir. Bu konuda Irak’tan ve ABD’den ciddî bir itiraz gelebileceğini sanmıyoruz. Bu çözüm, her iki ülke bakımından da uygun olabilecektir.
2. Irak ve Federatif Yönetimle İlişkiler yoğun şekilde devam ettirilmelidir. Ancak, bu ilişkilerin tanziminde özellikle Barzanî Yönetimi’nin terör örgütünü desteklediği gerçeği unutulmamalıdır.
3. Örgütün Dış Bağlantıları yakından takip edilmeli; örgütü destekleyen ve faaliyetlerine göz yuman ülkeler nezdinde ciddî teşebbüslerde bulunulmalıdır.
4. Örgütün köşeye sıkıştırılması için başta Irak Merkezî Hükûmeti ve Federatif Yönetim üzerinde olmak üzere, Türkiye’nin dış siyasî ve ekonomik güçleri kullanılmalıdır.
VI- Ekonomik ve Sosyal Tedbirler:
1. Güneydoğu Âcil Eylem Plânı, sınır ötesi harekâtla birlikte derhal başlatılmalı; bu cümleden olarak ‘Âcil Destek Fonu’ kurularak bölgeye doğrudan gelir transferi uygulamasına geçilmelidir.
2. Âcil İstihdam Desteği: Terör örgütünün propagandasına en fazla maruz kalan genç kesimden başlanarak bölgedeki kamu kuruluşlarında âcil istihdam projesi uygulanmalıdır.
3. Güneydoğu KİT Yatırımları: KİT’lerin piyasa ekonomisinde ne derece mahzurlu olduğu bilinmektedir. Ancak, kısa sürede özel sektör yatırımlarının bölgeye çekilmesi mümkün görülmediği için, geçici olarak yeniden KİT modelinin tatbiki düşünülmelidir.
4. Âcil Teşvik Desteği: Hakkâri, Şırnak, Siirt, Batman, Van, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Muş, Bingöl, Tunceli gibi illerin haricine çıkmamak şartıyla, yatırımlar için süratle âcil ve ilâve teşvik desteği getirilmelidir.
5. Eğitim, Sağlık ve Kültür hizmetlerinde bölgeye mahsus özel projeler geliştirilmelidir.
6. TRT’nin bölge üzerinde etkili yayın yapan Kürtçe TV kurması sağlanmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.